Η Frontex επιβεβαιώνει αλλαγή προσφυγικών διόδων προς Ιταλία

Η Frontex επιβεβαιώνει αλλαγή προσφυγικών διόδων προς Ιταλία

Αποδίδει καρπούς η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία παρά τις απειλές Ερντογάν δεν κατέρρευσε, σύμφωνα με τη Frontex, έγγραφο της οποίας επιβεβαιώνει δραστικό περιορισμό των προσφυγικών ροων προς την Ελλάδα και αύξηση προς την Ιταλία.

Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, η Ιταλία είναι

Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μειώθηκε κατά δύο τρίτα το 2016 εξαιτίας μίας συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, αλλά οι αφίξεις στην Ιταλία από τη βόρεια Αφρική σημείωσαν πρωτοφανές ρεκόρ, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΕ.

[graphiq id=”lNc0OV0XGsJ” title=”Πρόσφυγες στην Ελλάδα ανά χώρα προέλευσης (2016)” width=”700" height=”577" url=”https://w.graphiq.com/w/lNc0OV0XGsJ” ]

Η Άγκελα Μέρκελ προβλέποντας την αλλαγή των προσφυγικών διαδρόμων προς την Ευρώπη επιχείρησε να στηρίξει χώρες της Βορείου και Δυτικής Αφρικής με κεφάλαια και εξοπλισμό προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο του ελέγχου και της διακράτησης προσφύγων, στα πρότυπα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Διαβάστε  Αξιολόγηση: Κλείνει με χαμηλότερη ανάπτυξη και χωρίς μέτρα το δημοσιονομικό

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Απόφαση για μαζικές απελάσεις μεταναστών

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν αποφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα καθώς οι ροές προς την Ιταλία και την Ισπανία καταγράφοντας υπερβολικά ενισχυμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 81.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία το 2016 από τη βόρειο Αφρική μέσω του αποκαλούμενου διαδρόμου της κεντρικής Μεσογείου, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και 20% υψηλότερος από τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε  Ιταλία: Κυβέρνηση σε μερικές ώρες ή νέες εκλογές, ανησυχούν ΕΕ και αγορές

[gra[graphiq id=”fBWffBkxxEp” title=”Πρόσφυγες από τη Συρία στην Ιταλία (ανά μήνα)” width=”700" height=”536" url=”https://w.graphiq.com/w/fBWffBkxxEp” ]

Οι περισσότεροι μετανάστες που έφθασαν στην Ιταλία προέρχονταν από τη Νιγηρία, την Ερυθραία και τη Γουινέα, όπως ανακοίνωσε η Frontex, δηλαδή ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το 2016 ήταν η φονικότερη χρονιά για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο με σχεδόν 5.000 θανάτους.

Η συμφωνία που συνήφθη με την Τουρκία τον Μάρτιο προσφέρει στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ με την προϋπόθεση να κρατήσει στο έδαφός της πρόσφυγες και να σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων να τους μεταφέρουν μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα.

Διαβάστε  Λεμέρ και Die Zeit στρώνουν έδαφος για χαλαρή εποπτεία και ελάφρυνση χρέους

[graphiq[graphiq id=”3fqI6XXHg1L” title=”Πρόσφυγες στην Ιταλία ανά χώρα προέλευσης (2016)” width=”700" height=”577" url=”https://w.graphiq.com/w/3fqI6XXHg1L” ]Επίσης υπόσχεται στην Άγκυρα οικονομική βοήθεια και μετακινήσεις των πολιτών της στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς βίζα, ενώ επιταχύνει και τις ενταξιακές συνομιλίες οι οποίες είχαν παγώσει εξαιτίας της καταστολής από την τουρκική κυβέρνηση των επικριτών της έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.