Ο Ερντογάν εκβιάζει το NATO για να μπει στη Συρία

Σύμβουλος του Τούρκου προέδρου ανοίγει ζήτημα διακοπής λειτουργίας της Νατοϊκής βάσης

Ο Ερντογάν εκβιάζει το NATO για να μπει στη Συρία

Έμμεσες απειλές για το ενδεχόμενο να κλείσει η Ναταϊκή βάση στο Ιντσιρλίκ, στην οποία βρίσκονται και αμερικανικά πυρηνικά, εκτόξευσε σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του.

Τα τουρκικά media προσπάθησαν να εμπλέξουν τη βάση του Ιντσιρκλίκ στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια η τουρκική στρατοχωροφυλακή περικύκλωσε με δυνάμεις τη βάση.

Η Άγκυρα χρησιμοποίησε τη βάση του Ιντσιρλίκ ως μέσο πίεσης και προς τη Γερμανία επιτυγχάνοντας επενδύσεις 70 εκατ. από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου Προέδρου, καθηγητής Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα του κλεισίματος της νατοϊκής βάσης του Ίντζιρλικ».

Ο κ. Καλίν προβαίνει στην παραπάνω δήλωση σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα φιλοκυβερνητικό κανάλι την στιγμή που ο φιλοκυβερνητικός τύπος ξεκινά εκστρατεία για τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας της νατοϊκής βάσης.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες ελέγχουν το αμερικανικό χρέος

Διαδηλώσειςπρος τη βάση πραγαμτοποιήθηκαν και το καλοκαίρι μετά από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για την εμπλοκή των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά κόπασαν γρήγορα.

Οι ΗΠΑ έχουν από το καλοκαίρι απομακρύνει από το καλοκαίρι τις οικογένειες των αξιωματικών και υπαξιωματικών από τη βάση διατηρώντας μόνο το απαιραίτητο προσωπικό.

Σε αυτή τη φάση η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την έκδοση του Αμπντουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο φωτογραφίζει ως υποκινητή του πραξικόπηματος ο Ταγί Ερντογάν, καθώς και για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα αρνούνται και τα δυο, γεγονός που οδήγησε τον Ταγίπ Ερντογάν σε επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία.

Οι τουρκικές αρχές επιχείρησαν να συνδέσουν και τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα με το FETO και τον Γκιουλέν, ισχυρισμός που όπως φαίνεται μέχρι τώρα δεν έχει επαρκή στήριξη.

Στο μέτωπο της Συρίας η Τουρκία συντάχθηκε με τη Ρωσία αναλαμβάνοντας ρόλο εκπροσώπησης της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία όμως καταρρέει καθώς ο Άσαντ συνεχίζει τις επιθετικές κινήσεις και οι Κούρδοι δεν εκπροσωπήθηκαν στις διαπραγματεύσεις και συνεπως είναι εκτός πλαισίου κατάπαυσης του πυρός.

Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.