Αν και η προσοχή των media διεθνώς είναι στραμμένη στη Συρία, την Ουκρανία και τον πόλεμο στο internet οι πηγές έντασης πολλαπλασιάζονται και ο γεωπολιτικός κίνδυνος ενισχύεται.
Η επιτάχυνση της ανάπτυξης νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη έχει προκαλέσει αντίστοιχη δραστηριότητα από τη Ρωσία η οποία ενισχύει τις δυνάμεις στα δυτικά σύνορα με νέο εξοπλισμό αλλά και διευρυμένο οπλοστάσιο.
Διαβάστε επίσης: Το NATO μπορεί να βάλει φωτιά στην Ανατολική Ευρώπη
Από την άλλη πλευρά το NATO έχει ήδη εγκαταστήσει ειδικές δυνάμεις σε προχωρημένα σημεία στην Ανατολική Ευρώπη με αιχμή του δόρατος τη Λιθουανία και την Πολωνία, ενώ αναπτύσσει χερσαίες δυνάμεις (τεθωρακισμένα και πεζικό) στη Λετονία και στις χώρες της Βαλτικής.
Η πίεση προς το NATO και την ΕΕ να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη εντάθηκε μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, ζήτημα που παραμένει ακόμα ανοιχτό αλλά τετελεσμένα δύσκολα θα αναστραφούν.
Διαβάστε επίσης: Ευρωστρατός: Η Κομισιόν ετοιμάζει Ταμείο Άμυνας
Η προσάρτηση της Κριμαίας όμως δεν ήταν η μόνη πράξη ρωσικής επιθετικότητας καθώς μερικά χρόνια νωρίτερα είχε προκαλέσει την ανεξαρτητοποίηση της Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία.
Το σκηνικό που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο καθώς η έντονη στρατιωτική παρουσία αφαιρεί δύναμη και πρωτοβουλια από τα χέρια των πολιτικών και ενισχύει τους στρατιωτικούς σε μια περίοδο όπου μια σπίθα είναι αρκετή για να δυναμιτίσει την παγκόσμια σταθερότητα και να οδηγήσει σε νέες κρίσεις.
Ο κίνδυνος ενισχύεται καθώς άπαντες δείχνουν τη Ρωσία για προσπάθεια παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, ενώ η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει δημοσίως ότι φοβάται παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2017.
Οι επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι μόνο σημείο τριβής για ενδεχόμενο hacking αλλά αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο την οποία η Μόσχα δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά και οικονομικά με άγνωστες συνέπειες.
Η αβεβαιότητα ενισχύεται από την εκλογή του Ντόνλαντ Τράμπ οι κινήσεις του οποίοι στη διεθνή σκακιέρα ήδη προκαλούν αναταράξεις.
Το NATO
Η κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή στόχο έχει να χρησιμοποιηθεί ως χαρτί στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει για τα όρια της ρωσικής κυριαρχίας και τη χαλιναγώγηση της επιθετικότητας, ενώ παράλληλα το NATO επιχειρεί να ικανοποιήσει το αίσθημα ασφάλειας των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού του ρόλου τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά.
[graphiq id=”5rmAeq0oDBj” title=”NATO: Το προφίλ” width=”700″ height=”648″ url=”https://w.graphiq.com/w/5rmAeq0oDBj” ]
Για τις ΗΠΑ οι πολιτικές ανατροπές σε χώρες της Βαλτικής αλλά και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αποτελούν ηχηρά μηνύματα, όπως άλλωστε και η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας χρεώνει σε φιλορώσους εθνικιστές που αντιτάσσονται με την ένταξη στο NATO.
Ο Ευρωστρατός
Θέση στις εξελίξεις προσπαθεί να λάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να ελέγξει αυτόνομα τις σχέσεις με τη Ρωσία και να αποδεσμευτεί από την ανάγκη ευθυγράμμισης με τη στρατηγική και τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επιχειρεί να ενισχύσει τους συνεκτικούς κρίκους με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης: Fast track και flexi ευρωστρατός
Σε αυτό το πλαίσιο έχει επιταχυνθεί η διαδικασία συγκρότησης Ευρωστρατού, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Ακτοσυριοφυλακή με μόνιμο προσωπικό και δυνατότητα αύξησής του από μια «λίμνη» 1500 ατόμων που έχουν απριόρι διατεθεί από εθνικές κυβερνήσεις.
Η ΕΕ προωθεί με ταχείς ρυθμούς και το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν στόχο τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων.
Έτοιμη είναι ήδη η δύναμη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ η οποία θα συντονίζεται από μόνιμο αρχηγείο του Ευρωστρατού στος Βρυξέλλες, ενώ έτοιμη για ανάπτυξη είναι task force αντιαεροπορικών πυραύλων που έχουν συγκροτήσει Γερμανία και Ολλανδία με στόχο τη διασφάλιση των ουρανών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης από τη ρώσικη απειλή.
Η απάντηση του Κρεμλίνου
Στο μπαράζ αμυντικών ενεργειών του NATO και της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη η Ρωσία απαντά με αύξηση αμυντικών δαπανών, εξυγχρονισμό του ναυτικού και της αεροπορίας αλλά και με την ανάπτυξη στρατηγικών δυνάμεων, που συνεπάγεται έμμεση πυρηνική απειλή.
Στόχος του Κρεμλίνου είναι να βάλει τόσα χαρτιά στο τραπέζι ώστε να μπορέσει να «κάψει» κάπια αυτά σε διαπραγματεύσεις και να «πονέσει» τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που πίεσαν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Νατοϊκής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.
[graphiq id=”1F9vgWKNZLT” title=”Ρωσία: Εξέλιξη αμυντικών δαπανών” width=”700″ height=”474″ url=”https://w.graphiq.com/w/1F9vgWKNZLT” ]
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, RIA Novosti ο ρωσικός στρατός θα ενισχυθεί με 900 νέα τανκς, ενώ ήδη στα δυτικά σύνορα της χώρας, στο Καλίνιγκραντ, έχει αποσταλεί συστοιχία βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, Iskander.
Σε φάση εξυγχρονισμού βρίσκεται και ο στόλος της Βαλτικής που παραλαμβάνει νέα πλοία επιφανείας, ενώ ο στόλος ης Μαύρης Θάλασσας θα αποκτήσει τρία νέα υποβρύχια.
Αντιστοίχως εντός του 2017 η ρωσική πολεμική αεροπορία παραλαμβάνει τα αναβαθμισμένα στρατηγική βομβαρδιστικά.
[graphiq id=”9U9RmHFmQQZ” title=”Ρωσία: Εξέλιξη προσωπικού ενόπλων δυνάμεων” width=”700″ height=”474″ url=”https://w.graphiq.com/w/9U9RmHFmQQZ” ]