Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο κατάρρευσης και τη νέας εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν και ενέκρινε ο ΟΗΕ. Οι αντάρτες έχουν ήδη διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και πλέον η επιστροφή στο καθεστώς συγκρούσεων φαίνεται μονόδρομος.
Υπό το βάρος κατηγοριών των ανταρτών της αντιπολίτευσης και της Τουρκίας ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο ΟΗΕ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.
[graphiq id=”bEmDJOUd7mt” title=”Συρία: Άμαχοι που έχουν σκοτωθεί από το 2015, ανά υπεύθυνη πλευρά” width=”700″ height=”532″ url=”https://w.graphiq.com/w/bEmDJOUd7mt” ]
Σε ακόμη πιο δεινή θέση είναι η Μόσχα, η οποία αναγνωρίζει ότι η αδυναμία επίτευξης βιώσιμης ειρήνης και σταδιακής επανενεργοποίησης της χώρας στοιχίζει σε κόστος και δεν έχει απόδοση. Παράλληλα, οι διαρκείς άμεσες και έμμεσες απώλειες στρατιωτών έχουν αρχίσει να πλήττουν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και να θέτουν εν αμφιβόλω τη στήριξη της κοινωνίας.
Διαβάστε επίσης: Συρία: Η εκεχειρία προπέτασμα καπνού για πογκρόμ και εθνοκάθαρση
Με ττη χώρα να οδεύει σε εκλογές, τις κυρώσεις να επιβαρύνουν την οικονομία και να δοκιμάζουν την κοινωνία και μια σειρά από μεγάλα ανοιχτά μέτωπα ο Βλάντιμιρ Πούτιν ψάχνει πλέον safe exit από καταστάσεις που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε άμεσα αποτελέσματα.