Ακόμη περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα καθώς οι Φιλιππίνες επιμένουν στην κατεύθυνση οριστικής ρήξης με τον άξονα των ΗΠΑ και της ενίσχυσης των δεσμών με την Κίνα και τη Ρωσία.
Μετά τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας και την ενεργοποίηση κινεζικής αμυντικής στήριξης έρχονται οι κατηγορίες Ντουτέρτε για προσπάθεια της CIA να οργανώσει πραξικόπημα στη χώρα του με στόχο την ανατροπή του, ενώ παράλληλα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ετοιμάζεται να διεξάγει κοινές ασκήσεις με το φιλιππινέζικο.
[graphiq id=”FYNCX7jPoh” title=”Η αποδοχή του Ντουτέρτε ανά τομέα” width=”700″ height=”521″ url=”https://w.graphiq.com/w/FYNCX7jPoh” ]
Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης άφησε πίσω του σχέδια για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου –και με υψηλά ποσοστά αποδοχής- προέδρου των Φιλιππίνων. Στα σχέδια που ισχυρίζεται ότι έχει πλέον στην κατοχή του ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε ισχυρίζεται ότι υπάρχουν στρατηγικές με τις οποίες ο πρέσβης προτείνει στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την ανατροπή της κυβέρνησης των Φιλιππίνων σε 18 μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΣΙΝΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Με την αποδοχή του Ντουτέρτε να βρίσκεται σε πρωτοφανώς υψηλά επίπεδα, τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών να βρίσκει ανταπόκριση και την προσέγγιση με την Κίνα και τη Ρωσία να δημιουργούν περιβάλλον σταθερότητας, οι ΗΠΑ βρέθηκαν εκτός παιχνιδιού, ενώ οι διπλωματικοί χειρισμοί επιτάχυναν τις εξελίξεις εις βάρος των ΗΠΑ στην περιοχή.
[graphiq id=”jUkivIzXPfv” title=”Αμερικανικές βάσεις στο εξωτερικό” width=”700″ height=”493″ url=”https://w.graphiq.com/w/jUkivIzXPfv” ]
Η προσπάθεια προσέγγισης του Ντουτέρτε μέσω του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και η χορήγηση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στις Φιλιππίνες μέσω Ιαπωνίας είναι το τελευταίο χαρτί που θα δοκιμάσουν να παίξουν οι ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να διαφαίνονται ιδιαίτερα περιθώρια επιτυχίας.
[graphiq id=”hQzHZhlP6YJ” title=”Διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα ” width=”700″ height=”564″ url=”https://w.graphiq.com/w/hQzHZhlP6YJ” ]
Οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μανίλας έχουν επιδεινωθεί από την εκλογή του Ροντρίγο Ντουτέρτε τον Μάιο του 2016, ενώ οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να εδραιώσουν ρήγμα μεταξύ Πεκίνου και Μανίλας χρησιμοποιώντας την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, υπέρ των Φιλιππίνων. Ο σχεδιασμός απέτυχε καθώς η Κίνα κινήθηκε γρήγορα στο παρασκήνιο και προσέγγισε τον νεοεκλεγέντα Ντουτέρτε.
[graphiq id=”3qjAkcKQ75j” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι των Φιλιππίνων” width=”700″ height=”610″ url=”https://w.graphiq.com/w/3qjAkcKQ75j” ]
Σε αυτή τη φάση οι κατηγορίες για πραξικόπημα ακόμα και να μην ευσταθούν αποδυναμώνουν περαιτέρω την αντιπολίτευση, ισχυροποιούν το λαϊκό έρισα του Ντουτέρτε και εντείνουν το αντιαμερικανικό μένος, που οδηγεί σε αποδυνάμωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και αλλαγή του status quo.
[graphiq id=”8eoXxTCv737″ title=”Η πορεία του Ροντρίγο Ντουτέρτε” width=”700″ height=”709″ url=”https://w.graphiq.com/w/8eoXxTCv737″ ]
Το σκηνικό αυτό σπεύδει να εκμεταλλευτεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν, δρώντας σε συνεννόηση με το Πεκίνο, καθώς στέλνει δυο πλοία του ρωσικού ναυτικού για να διεξάγουν κοινές ασκήσεις με το φιλιππινέζικο στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και της πειραστίας, εδραιώνοντας πλέον την ανατροπή του status quo και την εκδίωξη των ΗΠΑ από την περιοχή.