Πόλεμος τιμών στην αγορά φωτοβολταϊκών

Η αυξημένη παραγωγή και υποχώρηση της ζήτησης ρίχνει τις τιμές ακόμα και κάτω του κόστους

Πόλεμος τιμών στην αγορά φωτοβολταϊκών

Με ζημιά πωλούν ενδεχομένως οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, με ηγέτιδα την Κινέζικη εταιρία Trina Solar Ltd, καθώς οι τιμές αναφοράς μειώθηκαν σημαντικά, σε επίπεδο ρεκόρ, την τελευταία εβδομάδα του έτους.

Η παγκόσμια τιμή αναφοράς της αγοράς των ηλιακών συλλεκτών υποχώρησε κατά 2,4%, σε μέσο όρο 36 σεντς ανά βατ, στις 28 Δεκεμβρίου, αγγίζοντας το κατώτατο άκρο του εύρους του κόστους του τρίτου τριμήνου, για τους περισσότερους παραγωγούς.

Διαβάστε  LNG από την Αλάσκα στην Κίνα ή έτσι επιβάλλει το νέο γεωοικονομικό δόγμα ο Τραμπ

Καθώς αυτό κινήθηκε ανάμεσα σε 36 και 38 σεντς κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, αποτελεί σίγουρα πρόκληση για τις επιχειρήσεις η διατήρηση επικερδούς παραγωγικής διαδικασίας.

Η επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας για το 2017, με την αναμενόμενη επιβράδυνση της ζήτησης, θα ωθήσει σε περεταίρω μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με την Trina, η τρέχουσα τιμή είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του κόστους, με την εταιρία, η οποία υπήρξε ο μεγαλύτερος προμηθευτής για το 2015, να αναμένεται να μειώσει το κόστος σε περίπου 40 σεντς ανά βατ, από τα 45 του δευτέρου τριμήνου.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιες εταιρίες που διατηρούν τις τιμές τους ανταγωνιστικές ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον.

Η Canadian Solar Inc, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, τοποθέτησε τα κόστη τη σε 39 σεντς κατά το τρίτο τρίμηνο από 39 το δεύτερο. Η εταιρία διατηρεί από τα χαμηλότερα κόστη στον κλάδο και αναμένεται να φτάσει τα 29 σεντς ανά βατ μέχρι το τέλος του 2017.

Διαβάστε  Ο Μυτιληναίος προειδοποιεί για πολιτικές αναταράξεις λόγω του αερίου