Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές στην Ισπανία και η Frontex καθώς πάνω από 800 μετανάστες από τη Βόρειο Αφρική προσπάθησαν να περάσουν τα ισπανικά σύνορα από τον ισπανικό θύλακα Ceuta στο Μαρόκο, κίνηση που αποτελεί προσπάθεια επανενεργοποίησης της διόδου της Δυτικής Αφρικής. Στο σημείο υπάρχει φράχτης τον οποίο επιχείρησαν να περάσουν αλλά τελικά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο μεταναστών, δυο Ισπανών αστυνομικών και 50 μαροκινών συνοριοφυλάκων.
Διαβάστε επίσης: Το «ύποπτο» ταξίδι της Μέρκελ στην Αφρική για το προσφυγικό
[graphiq id=”dU8mxBgmurP” title=”Νεκροί ή αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο” width=”700″ height=”462″ url=”https://w.graphiq.com/w/dU8mxBgmurP” ]
Αν και οι ισπανικοί θύλακες στο Μαρόκο έχουν κατ επανάληψη χρησιμοποιηθεί ως πύλες εισόδου μεταναστών, η συντονισμένη προσπάθεια πάνω από 800 ανθρώπων δείχνει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, το οποίο έρχεται μετά την απόφαση της Ιταλίας να επιταχύνει τις απελάσεις και τη μείωση των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό: Το πρόβλημα είναι στην Ιταλία, όχι στην Ελλάδα
Στη Frontex εκτιμούν ότι οι διακινητές επιχείρησαν να αποδείξουν ότι η ισπανική δίοδος παραμένει ανοιχτή ώστε να πείσουν ότι ακόμα μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδια για μαζική μετακίνηση μεταναστών, κίνηση που απετράπη.
Οι ευρωπαϊκές αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αναζήτησης νέων σημείων εισόδου μεταναστών στην ΕΕ τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά καθώς και για πιο επιθετικές κινήσεις από τους διακινητές.
[graphiq id=”iIdJLi81upD” title=”Ισπανία: Πρόσφυγες ανά χώρα προέλευσης” width=”700″ height=”577″ url=”https://w.graphiq.com/w/iIdJLi81upD” ]
Προσφάτως ιταλικό δικαστήριο απέδειξε τη σχέση διακινητών με τον ISIS μέσω της καταδίκης διακινητή που είχε συλληφθεί ο οποίος για να μειώσει την ποινή του συνεργάστηκε με τις αρχές δίνοντας στοιχεία που συνδέουν το Ισλαμικό Κράτος με την οργάνωση της επιχείρησης διακίνησης ανθρώπων.
Διαβάστε επίσης: Europol: Ετσι αντιμετωπίζουμε το human trafficking
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι η χώρα που έχει υποδεχθεί τον μεταγαλύτερο αριθμό προσφύγων του 2016 ξεπερνώντας τους 180,000 κυρίως από τη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου, καθώς οι διακινητές χρησιμοποιούν ως ορμητήρια τις χώρες της Βορειοδυτικής Αφρικής.
Διαβάστε επίσης: Το plan B της Μέρκελ για το προσφυγικό
Η Άγκελα Μέρκε προσπάθησε να περιορίσει τις ροές από τη Βόρειο Αφρική μέσω διμερών συμφωνιών με αρκετές από χώρες στην περιοχή προσφέροντας και οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα, ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στο πρότυπο της οποίας βασίστηκε.