Χρονιά του φυσικού αερίου το 2016

Το κρύο και η υποχώρηση του σχιστόλιθου εκτοξεύουν το φυσικό αέριο

Χρονιά του φυσικού αερίου το 2016

Την καλύτερη επίδοση της χρονιάς ανάμεσα στα μεγάλα εμπορεύματα καταλαμβάνει το φυσικό αέριο, καθώς η δραματική επειδείνωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ στις αρχές του νέου έτους και η υποχώρηση του σχιστόλιθου, αύξησε σημαντικά τη ζήτηση του.

Ο ψυχρός καιρός αναμένεται να πλήξει τις περισσότερες δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, και οι ανάγκες θέρμανσης όπως είναι αναμενόμενο θα ενισχυθούν.

Η ταυτόχρονη επιβράδυνση της αποδοτικότητας των πηγών σχιστόλιθου, που οδηγούν σε δεύτερη ετήσια πτώση την παραγωγή και ο περιορισμός της προσφοράς που αυτό υποδεικνύει, έχει ωθήσει το αέριο μέχρι και 59% το 2016.

Διαβάστε  Εμπόλεμη ζώνη το ταμπλό του ΧΑ: Νέα επίθεση της QCM στην FF Group, στηρίζει με αγορές η Fosun

Νωρίτερα μέσα στο έτος η υπερπροσφορά είχε οδηγήσει το φυσικό αέριο στη χαμηλότερη τιμή του από το 1990. Το ράλι του αερίου όμως σηματοδότησε τη δραματική μεταστροφή και μέσα σε εννέα μήνες το πλεόνασμα εξαφανίστηκε, με τα αποθέματα να βρίσκονται κάτω του κανονικού για πρώτη φορά από το 2015.

Η ενίσχυση της κατανάλωσης λόγω ψυχρού καιρού και η εξαγωγή πλεονάσματος αερίου στο Μεξικό και άλλους ξένους αγοραστές, έβαλε τις ΗΠΑ στην τροχιά των εξαγωγέων του καυσίμου για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν τις συνθήκες για το ράλι του φυσικού αερίου στην αγορά κυρίως αν ληφθεί υπόψη η επιβράδυνση παραγωγής άλλων σχηματισμών σχιστόλιθου.

Ωστόσο, παρόλο που το φυσικό αέριο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα προϊόντα με βάση τις αποδόσεις του, δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές όσο αφορά τις συνολικές αποδόσεις. Κι αυτό λόγω του υψηλού κόστους απόκτησης και μετακύλισης των futures από τον ένα μήνα στον άλλο.

Διαβάστε  ΔΕΗ: Ξεκινάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων