Ο Πούτιν δεν τραβάει τη σκανδάλη

Υπαναχωρεί από την πρόταση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για αντίποινα στις ΗΠΑ

Ο Πούτιν δεν τραβάει τη σκανδάλη

Ένα βήμα πίσω κάνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, υπαναχωρώντας από την πρόταση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την απέλαση 35 Αμερικανών διπλωματών, δηλώνοντας ότι για την ώρα δεν θα το κάνει, εν αναμονή της αλλαγής σκυτάλης στον Λευκό Οίκο και της νέας πολιτικής του Ντόναλντ Τράμπ.

Η κίνηση του Ρώσου προέδρου αποτελεί ανατροπή, καθώς μετά την πρόταση του Σεργκέι Λαβρόφ η απάντηση στις ΗΠΑ θεωρούνταν σίγουρη. Η απόφαση αυτή του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και της προσπάθειας να μην βρουν πρόσφορο έδαφος οι προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα να παγιώσει μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη.

Διαβάστε  Πολεμο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και εμπλοκή των ΗΠΑ φοβάται ο Μπέρνι Σάντερς

Διαβάστε επίσης: Ο Ομπάμα “βομβαρδίζει” τη Ρωσία με κυρώσεις και απελάσεις

Με τον τρόπο αυτό ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση και υποβιβάζει τον Μπαράκ Ομπάμα διατηρώντας ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων με τον Ντόναλντ Τράμπ.

Σε διπλωματικό επίπεδο οι κατηγορίες της Ουάσιγκτον για τη ρωσική προκλητικότητα παραμένουν αλλά το κλίμα επηρρεάζεται ιδιαίτερα υπέρ της Ρωσίας μετά από την κίνηση Πούτιν.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η μη-απάντηση Πούτιν γίνεται αντιληπτή ως προσπάθεια να τεθεί επί τάπητος το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο η μη ανταπόδοσητων κυρώσεων δεν αποτελεί απλά μια κίνηση καλής θέλησης αλλά το πρώτο διαπραγματευτικό χαρτί στο τραπέζι και το σήμα ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει.

Διαβάστε  "Επιχείρηση Πούτιν" για να στριμώξουν τον Κόρμπιν

Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τράμπ, που επέκρινε τον Μπαράκ Ομπάμα για μη-ομαλή μετάβαση και προηγούμενες δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο εμπιστοσύνης ώστε να ξεκινήσουν οι επαφές.

Η δημοσιοποίηση της πρότασης αντιποίνων και η τελική απόφαση να μην πραγματοποιηθούν είναι προφανές ότι αποτελούν μέρος μιας καλά σχεδιασμένης πολιτικής με στόχο να σταλούν μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, ενώ παράλληλα να διαμορφώσει και νέο προφίλ ως διπλωμάτης Βλάντιμιρ Πούτιν.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες