Ο Ομπάμα “βομβαρδίζει” τη Μόσχα με απελάσεις και κυρώσεις

Ανακοίνωσε την απέλαση 35 διπλωματών, το κλείσιμο δυο ρωσικών εγκαταστάσεων και κυρώσεις σε έξι hackers, 20 ημέρες πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο

Ο Ομπάμα “βομβαρδίζει” τη Μόσχα με απελάσεις και κυρώσεις

Την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο δυο οικημάτων της Ρωσικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ καθώς και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε 6 πρόσωπα -hackers- ανακοίνωσε νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα σε απάντηση για τις ρωσικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Οι κινήσεις του Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν και επισήμως τη κύρηξη διπλωματικού, πολιτικού, οικονομικού και κυβερνοπολέμου με τη Ρωσία, μερικές ημέρες πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ-Ρωσία είναι σε cyberwar και επισήμως

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε το μεγάλο βήμα δημιουργώντας μια κατάσταση, από την οποία θα είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσει ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τράμπ.

Το κλίμα είναι βαρύ και στις ΗΠΑ καθώς νωρίτερα ο Ντόναλντ Τράμπ μέσω του twitter δήλωσε ότι ο Ομπάμα δεν θέλει να είναι ομαλή η μετάβαση.

[graphiq id=”3ZqYpBV3pjf” title=”Δημοσκόπηηση: Ποιός είναι ο βαθμός που η Ρωσία αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ” width=”700" height=”631" url=”https://w.graphiq.com/w/3ZqYpBV3pjf” ]

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες ελέγχουν το αμερικανικό χρέος

Το πολιτικό, επιχειρηματικό και οικονομικό ρίσκο ενισχύεται κατακόρυφα, καθώς η οι ενέργειες του Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν την αντίστοιχη αντίδραση του Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς η απόσταση που μεσολαβεί μέχρι την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ είναι μεγάλη και αν ο Ρώσος πρόεδρος παραμείνει άπραγος θα ερμηνευτεί ως αδυναμία στο εσωερικό μέτωπο αλλά και από τους εχθορύς της Ρωσίας.

Το σκηνικό είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται και ο Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος επίσης εντείνει τις μονομερείς ενέργειες που προκαλούν τις αντιδράσεις των ΗΠΑ σε μια σειρά από μέτωπα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να αποχωρήσουν από το αμερικανικό έδαφος.

[gra[graphiq id=”1AohNLudUkl” title=”Δημοσκόπξηση: Ποιός εκτιμάτε ότι ήταν ο βαθμός επιρροής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές” width=”700" height=”535" url=”https://w.graphiq.com/w/1AohNLudUkl” ]

«Οι ενέργειες αυτές αναλήφθηκαν σε αντίδραση στη ρωσική παρενόχληση αμερικανών διπλωματών και τις ενέργειες διπλωματών που θεωρήσαμε ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική», ανέφερε αξιωματούχος σε αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Διαβάστε επίσης: Μέρκελ: Ρώσοι hacker μπορεί να στήσουν τις γερμανικές εκλογές

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε έξι Ρώσους αξιωματούχους και πέντε φορείς συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών της Ρωσίας και κλείνουν δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ.

Ο Λευκός Οίκος προχώρησε σήμερα στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατηγορώντας την για κυβερνοεπίθεση την ημέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών για να βοηθήσουν ώστε να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που νεοεκλεγείς πρόεδρος αμφισβητεί αλλά συμφωνεί η αμερικανική κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών.

[graphiq[graphiq id=”5HTsQDWvkRT” title=”Δημοσκόπηση: Πως κρίνετε τις επαφές Τράμπ με Ρωσία και Κίνα” width=”700" height=”528" url=”https://w.graphiq.com/w/5HTsQDWvkRT” ]«Οι κυρώσεις εφαρμόζονται σε άτομα που συμμετείχαν σε «παραποίηση, τροποποίηση, ή προκάλεσαν υπεξαίρεση πληροφοριών με σκοπό ή αποτέλεσμα να εμποδίσουν ή να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία» επισημαίνει το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επίσης τόσο από τη αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας CIA όσο και από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA)

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

«Αν υπήρχε θέμα ζήτημα κυβερνοεπίθεσης η NSA θα το γνώριζε, και επίσης θα ήξερε και τον αποστολέα αλλά και τον παραλήπτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ray McGovern, πρώην αναλυτής της CIA.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.