Τζον Κέρι: Σε κίνδυνο λύση του Παλαιστινιακού

Τζον Κέρι: Σε κίνδυνο λύση του Παλαιστινιακού

Σαφή προειδοποίηση ότι η προοπτική λύσης του Παλαιστινιακού, που αποτέλεσε κορυφαίο στόχο της κυβέρνησης Ομπάμα, κινδυνεύει να καταρρεύσει πλήρως απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η σκλήρυνση της στάσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ισράηλ σε συνδυασμό με την απροθυμία του Νετανιάχου να περιόσει την επιθετικότητά του δημιουργούν ένα μάλλον εκρηκτικό μίγμα που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή, εξέλιξη που ίσως αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε ομιλία του ο Τζον Κέρι υπεραμύνθηκε της στάσης των ΗΠΑ στην ψηφοφορία για στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ψήφισμα που καταδικάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι ήταν η μόνη επιλογή για να κρατηθεί ζωντανή η προοπτική λύσης.

Διαβάστε  Ο Νετανιάχου βάζει φωτιά στη Μ. Ανατολή, κατηγορεί το Ιράν για κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα

Οι δηλώσεις του Κέρι θεωρούνται απάντση στις επιθέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπεναιμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορεί τις ΗΠΑ για συνομωσία με τους Παλαιστηνίους και προσδοκά στην αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο για την αποκαστάση των διμερών σχέσεων.

Ωστόσο το ομόφωνο, πλην ΗΠΑ που απήχαν, ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί μεγάλο πλήμγα για το Ισραήλ, αν και ο πρωθυπουργός της χώρας επιμένει να κινείται επιθετικά αγνοώντας την απόφαση.

Διαβάστε  Τραμπ-Κιμ σώζουν τα προσχήματα με νέες κόντρες

Την πολιτική αυτή έχει ακολουθήσει αρκετές φορές και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, στιγματίζοντας τον ΟΗΕ ως μαριονέτα των ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά όμως κατά του Ισραήλ ψήφισαν η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και ακόμη δέκα χώρες, σχηματίζοντας ευρύ διακρατικό και διαπολιστισμικό μέτωπο το οποίο το Ισραήλ δύσκολα θα μπορέσει να κάμψει επιθετικά ακόμα και με την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τράμπ.

Διαβάστε  Το Ιράν ζητά ευρωπαϊκή ασπίδα κατά Τραμπ-Νετανιάχου, κατεβάζει τους τόνους