Άρωμα πολιτικής δίωξης κατά της Κίρχνερ στην Αργεντινή

Υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για δημόσια έργα είναι η νέα κατηγορία που βαρύνει την Κριστίνα Φερνάντες

Άρωμα πολιτικής δίωξης κατά της Κίρχνερ στην Αργεντινή

Δίωξη για διαφθορά αντιμετωπίζει η πρώην πρόεδρος της, Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια από τον πρωθυπουργό Μαουρίσιο Μάκρι κα χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

Η πρακτική εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων με διώξεις είναι ιδιαίτερα κοινή στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ προσφάτως συνέβη και στη Βραζιλία όπου η πρόεδρος της χώρας καθαιρέθηκε με καταγγελίες ενορχηστρωμένες από τον αντιπρόεδρό της, ο οποίος ήταν την ίδια στιγμή κατηγορούμενες για διαφθορά.

Η Κίρχνερ είχε κερδίσει δυο εκλογικές αναμετρήσεις το 2007 και το 2011 με συνθλίβοντας τους αντιπάλους της από την Αριστερά και τη Δεξιά με διαφορά 20% από τον δεύτερο την πρώτη φορά και 38%(!)… την επόμενη.

Διαβάστε  Η Αργεντινή ξανά στο ΔΝΤ, ζητάει 30 δισ.

Ωστόσο δεν ήταν ξανά υποψήφια στις τελευταίες εκλογές καθώς το σύνταγμα της χώρας δεν το επιτρέπει και ο υποψήφιος του κόμματός της έχασε από τον Μάκρι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η Κίρχνερ όμως είχε δηλώσεις ότι θα ήταν κατά πιθανότητα υποψήφια στις επόμενες εκλογές, καθώς το σύνταγμα δεν επιτρέπει δυο συνεχόμενες θητείες, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει τρίτη μετά από διακοπή.

Η δίωξη

Οι κατηγορίες διαφθοράς υποβόσκουν εδώ και καιρό για την πρώην πρόεδρο και τον σύζυγο της Νέστορ Κίρχνερ. Η Φερνάντες αρνείται τις κατηγορίες και καταγγέλλει τον σημερινό ηγέτη της Αργεντινής, Mauricio Macri, ως υποκινητή, καταγγέλλοντας τον ταυτόχρονα για χρήση των δικαστικών αρχών για την καταδίωξη της.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρώην γραμματέας δημοσίων έργων της Φερνάντες, Jose Lopez, συνελήφθη τη στιγμή που πετούσε σακούλες γεμάτες με εκατομμύρια δολάρια πάνω από τα τείχη καθολικού μοναστηριού στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες.

Διαβάστε  Κόλαση στο Μεξικό: 7,1R, 226 νεκροί

Ο Lopez, οπλισμένος ξεκίνησε να εκσφενδονίζει τα χρήματα μέσα στο μοναστήρι, όταν οι ηλικιωμένες μοναχές άργησαν να του ανοίξουν, τις πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου. Σύμφωνα με οπτικό υλικό, στη συνέχεια οι μοναχές τον καλωσόρισαν και αποδέχθηκαν τα χρήματα, μη δίνοντας σημασία στο όπλο που έφερε μαζί του.

Στον Lopez και στο προϊστάμενος του, πρώην υπουργό Σχεδιασμού, Julio De Vido, απαγγέλθηκαν κατηγορίες μαζί με την Φερνάντες.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, τα αδικήματα έλαβαν χώρα στις 9 Δεκεμβρίου 2015, τελευταία ημέρα προεδρίας της Φερνάντες, μετά από οκτώ χρόνια στο αξίωμα. Ένταλμα σύλληψης για την πρώην πρόεδρο δεν έχει ακόμα εκδοθεί και η Φερνάντες βρίσκεται ήδη στη φυλακή με την κατηγορία ξεπλύματος χρήματος.

Διαβάστε  Αργεντίνικο υποβρύχιο: Τελειώνει το οξυγόνο σε λιγότερες από 24 ώρες

Τον Μάιο, κατηγορήθηκε για διοίκηση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με αυτή την κατηγορία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η κεντρική τράπεζα απόκτησε μη συμφέρουσες θέσεις στην αγορά futures , λίγο πριν από μια ευρέως αναμενόμενη υποτίμηση του πέσο.