Η Ελλάδα θα καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες

Αντικαθίσταται με φορτία η μειωμένη ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία

Η Ελλάδα θα καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν αντυμετωπίσει πρόβλημα στο ενεργειακό της ισοζύγιο τις επόμενες ημέρες, λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα προκαλέσει κακοκαιρία έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από σύσκεψη.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος blackout σε Γαλλία και Βρετανία

Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες οι αρμόδιες αρχές ανέβασαν το επίπεδο επιφυλακής και συγκάλεσαν συσκέψεις με φορείς και μεγάλους πελάτες ώστε να έχουν έτοιμο και ενδεχομένως να εφαρμόσουν έστω και μερικώς σχέδιο που θέτει εκτός δικτύου μεγάλες μονάδες ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα τα νοικοκυριά.

Όπως έχει εγκαίρως επισημαίνει το Crisis Monitor στην Ευρώπη Γαλλία και Βρετανία αντιεμτωπίζουν αυξημένες πιθανότητες για blackout καθώς η παραγωγή από τα πυρηνικά τους εργαστάσια έχει περιοριστεί λόγω προβλημάτων ασφαλείας και της συνθήκης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε  Η Ιταλία απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος blackout, μας σώζουν τα αιολικά

Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου γεγονότος. Η ΔΕΗ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, έχει θέσει σε λειτουργία τα υδροηλεκτρικά της, ενώ όλες οι λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η ζήτηση του οποίου είναι αυξημένη τόσο για οικιακή κατανάλωση, λόγω ψύχους, όσο και για ηλεκτροπαραγωγή, η ΔΕΠΑ παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου ένα μεγάλο φορτίο 130.000 κμ από την Αλγερία, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία Sonatrach για την εισαγωγή ενός επιπλέον φορτίου, πέραν των συμβατικών, το οποίο θα πρέπει να παραληφθεί νωρίτερα από τις 9 Ιανουαρίου.

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Διαβάστε επίσης: Αρνητικές τιμές για το ρεύμα στη Γερμανία

Η ΔΕΠΑ αναμένεται να παραλάβει στις 9 Ιανουαρίου 73.000 κμ, στις 20 Ιανουαρίου επιπλέον 120.000 κμ και στις 30 Ιανουαρίου, επίσης 120.000 κμ, όλα από την Αλγερία.
Σημειώνεται ότι πρόβλημα υπάρχει στο ενεργειακό σύστημα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η BOTAS να έχει περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.

Διαβάστε  Αξιολόγηση: Κλείνει με χαμηλότερη ανάπτυξη και χωρίς μέτρα το δημοσιονομικό

Σημαντικός είναι και ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς λόγω των αυξημένων ανέμων τα αιολικά πάρτα έχουν αυξημένη συμμετοχή στο ενεργειακό ισοζύγιο διευκολύνοντας την κατάσταση.