Ο Ερντογάν ποντάρει στον Τράμπ για ζώνη και χαλινάρι

Ο Ερντογάν ποντάρει στον Τράμπ για ζώνη και χαλινάρι

Στην αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο ποντάρει ο Ταγίπ Ερντογάν ώστε να σπάσει τα δεσμά που του έχουν επιβληθεί και να επιτύχει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της συριακής μεθορίου, έτσι ώστε να μην αναπτυχθεί κουρδικός θύλακας στην περιοχή, όπως στο Βόρειο Ιράκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ άλλων δήλωσε ότι:

«Επισημαίνω διαρκώς την ανάγκη να οριστεί μια ζώνη ασφαλείας στην Συρία, που θα έχει απελευθερωθεί από τους τρομοκράτες. Μιλήσαμε στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ιράν σχετικά με αυτό. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα θα δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και δεν θα επιτρέψουμε ένα τρομοκρατικό καθεστώς στην περιοχή. Την 20η Ιανουαρίου, ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Θα το συζητήσουμε με εκείνον» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ σχετικά με μια κοινή επιχείρηση με στόχο την απελευθέρωση της συριακής πόλης Ράκα από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε μεταβολή συνόρων, τα οποία ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία θέλει να “τροποιήσει” ο Τούρκος πρόεδρος, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό από τις υπόλοιπες δυνάμεις στην περιοχή.

Οι προσδοκίες του Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό τον νέο πρόεδρο έχουν ανέβει πολύ μετά από τη μεταξύ τους συνομιλία αλλά και τις θέσεις που έχουν εκφράσει σύμβουλοι του Ντόναλντ Τράμπ για τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή.

Διαβάστε  Πρωτόκολλο αποπυρηνικοποίησης υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ