Επιδεινώνεται διαρκώς η κατάσταση της Monte dei Paschi σύμφωνα με νεότερο report της ΕΚΤ, το οποίο ανεβάζει την εκτίμηση για τα απαιτούμενα κεφάλαια στα 8,8 δισ. από τα 5 δισ. που είχαν προκύψει από τα stress tests.
Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ και ο SSM αν η ιταλική τράπεζα παραμένει «φερέγγυα» εν τούτοις οι εκροές καταθέσεων είναι τεράστιες, ιδιαίτερα τον τελευταίο ένα μήνα που το μοντέλο διάσωσης έχει βρεθεί στο επίκεντρο.
Διαβάστε επίσης: Τρεις αυτοκτονίες τραπεζιτών σε Deutsche Bank και Monte dei Paschi
Η ιταλική βουλή ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 20 δισ. , το οποίο θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά δεν είχαν κριθεί αρκετά εξ αρχής. Μετά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις ανάγκες της Monte dei Paschi είναι πλέον παραπάνω από προφανές ότι πρόκειται για “μπάλωμα”.
Διαβάστε επίσης: Ιταλικές τράπεζες: Παίρνουν 20 δισ. για να καλύψουν τρύπα 52 δισ.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι είχε επισήμως ζητήσει από την ΕΚΤ την προηγούμενη Παρασκευή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διάσωσης, με την «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση».
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor η ΕΚΤ, η κυβέρνηση της Ιταλίας και η Κομισιόν συμφώνησαν σε μια διαδικασία ελαστικού bail in, όπως περίπου συνέβη και στην Ελλάδα, όπου πριν μπουν τα λεφτά της στήριξης θα χάσουν αναλογικά, μέτοχοι και ανασφάλιστοι ομολογιούχοι.
Διαβάστε επίσης: Fitch: Τα κόκκινα δάνεια καίνε τις ιταλικές τράπεζες
Οι συνθήκες που δημιουργούνται πλέον είναι ιδιαίτερα δύσκολες για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος μετάστασης της κρίσης στη Γαλλία αλλά και στην Ισπανία.
Καμπανάκι Βάιντμαν
Σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική Bild μεταδίδει δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος υπογραμμίζει πως το bailout της ιταλικής τράπεζας πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά, καθώς παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
Μάλιστα, προειδοποίησε για κίνδυνο σοβαρής οικονομικής αναταραχής. “Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά”, επεσήμανε.
Υπενθυμίζεται πως η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, πρόσφατα, την παροχή κρατικής στήριξης στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου και την προστασία των ομολογιούχων της σε ποσοστό 100%.
Σημειωτέον πως έπειτα από την κρίση του 2007-2009, η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει κανόνες που καθιστούν ως τελευταίο καταφύγιο την κρατική βοήθεια σε προβληματικές τράπεζες.
“Αυτοί οι κανόνες προορίζονται ειδικά για να προστατεύσουν τους φορολογούμενους και να θέσουν υπεύθυνους τους επενδυτές. Τα κρατικά κεφάλαια προορίζονται μόνο ως τελευταίο καταφύγιο και αυτός είναι ο λόγος που ο πήχης είναι ψηλά”, είπε ο Weidmann, μιλώντας στην Bild.