Βγαίνει για ασκήσεις το κινέζικο αεροπλανοφόρο

Βγαίνει για ασκήσεις το κινέζικο αεροπλανοφόρο

Νέες ενδείξεις κλιμάκωσης της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα έρχονται από το Πεκίνο, το οποίο ανακοίνωσε ότι το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο μαζί με το στόλο του θα διεξάγει γυμνάσια σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Η στάση του Πεκίνου έχει αρχίσει να γίνεται πιο επιθετική σε απάντηση της προσπάθειας των ΗΠΑ να εγείρουν θέμα επεναπροσδιορισμού του status quo χρησιμοποιώντας απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου υπέρ των Φιλιππίνων.
Αν και η στάση των Φιλιππίνων ανατράπηκε με τον πρόεδρο Ντουτέρτε να απομακρύνεται από τον άξονα της Ουάσιγκτον και να προσκολλάται σε αυτόν του Πεκίνου, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη, με δυο carrier strike groups.

[graphiq id=”inVxaNuo8R” title=”Τα διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα” width=”700" height=”564" url=”https://w.graphiq.com/w/inVxaNuo8R” ]

Διαβάστε  Λεφτά για... πυρηνικά, το deal που προσφέρουν στον Κιμ

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αμερικανική διπλωματία αν και οι πρωτοβουλίες σε αυτό το επίπεδο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ο κύκλος επιρροής να συρρικνώνεται αντί να διευρύνεται.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η απόφασή τους να εγκαταστήσουν την αντιπυραυλική ασπίδα THAAD στη Νότιο Κορέα είναι αμετάκλητη σε απάντηση της επιθετικότητας της Βορείου Κορέας. Στον σχεδιασμό αυτό όμως αντιδρά σθεναρά η Κίνα καθώς και η Ρωσία.
Σε απάντηση της πρόκλησης αυτής το Πεκίνο εξοπλίζει –σύμφωνα με τις ΗΠΑ- τα τεχνητά νησιά, στη Νότια Σινική Θάλασσα, με αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Το μπαράζ διπλωματικών και στρατιωτικών κινήσεων στην περιοχή ανεβάζει το γεωπολιτικό θερμόμετρο, καθώς η εκλογή Τράμπ θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων και σε οικονομικό επίπεδο.

Διαβάστε  Η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρήγμα ΗΠΑ-ΕΕ για νέες business