Ιταλία: Η κυβέρνηση σώζει την Monte dei Paschi

Το κουμπί πανικού πάτησε η ιταλική κυβέρνηση τα ξημερώματα ανακοινώνοντας την έναρξη των διαδικασιών διάσωσης της Monte dei Paschi καθώς η τράπεζα απέτυχε να αντλήσει 5,2 δισ. από επενδυτές για να χρηματοδοτήσει το business plan που είχε συμφωνήσει με την Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης: Ελαστικό bail in για την Monte Dei Paschi

Η τράπεζα είχε προσπαθήσει να αντλήσει νέα κεφάλαια προσφέροντας νέες μετοχές προς πώληση κι ζητώντας από τους επενδυτές να ανταλλάξουν junior ομόλογα που διακρατούσαν με μετοχές.
Ωστόσο, η τράπεζα είπε πως τα ομόλογα που προσφέρθηκαν για ανταλλαγή με νέες μετοχές είχαν ονομαστική αξία μόλις 2,45 δισ. ευρώ, ενώ οι προεγγραφές για νέες μετοχές ήταν ανεπαρκείς.

Διαβάστε  Στο στόχαστρο του Μοσκοβισί Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία

Διαβάστε επίσης: Τρεις αυτοκτονίες για Deutsche Bank και Monte Dei Paschi

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα πακέτο 20 δις. για τη στήριξη των τραπεζών μετά από σχετική έγκριση της Κομισιόν και της ΕΚΤ, πακέτο που θα επιβαρύνει το ήδη πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ιταλικές Τράπεζες: Παίρνουν 20 δισ., για να κλείσουν τρύπα 52 δισ.

Διαβάστε  Σταθεροποιείται η Ιταλία: Πρωθυπουργός ο Κοταρέλι, εκλογές το Φθινόπωρο

Ακόμα υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται οι όροι της διάσωσης της Monte dei Paschi καθώς η ιταλική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την εφαρμογή της οδηγίας για bail in με συμμετοχή εξασφαλισμένων ομολόγων και καταθετών.
Η Κομισιόν και το Eurogroup φαίνεται να έχουν αποδεχτεί το ελαστικό bail in με τη συμμετοχή μη εξασφαλισμένων ομολόγων και μετόχων, αλλά η ιταλική κυβέρνηση πιέζει για bail out.

Διαβάστε  Μυρίζει κρίση στην Ιταλία, σε επίπεδα 2014 οι αποδόσεις των ομολόγων