Αρνητικές οι τιμές για ρεύμα στη Γερμανία!

Ενώ Γαλλία και Βρετανία κινδυνεύουν με blackout λόγω κρύου και μείωσης παραγωγής από τα πυρηνικά εργοστάσια, η Γερμανία έχει υπερεπάρκεια καθώς κλείνουν τα εργοστάσια λόγω εορτών

Τη στιγμή που ο κίνδυνος blackout σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, είναι αυξημένος λόγω της υπολειτουργίας πυρηνικών μονάδων στη Γαλλία και τη Βρετανία, στη Γερμανία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας -δηλαδή των συμβολαίων- λήξης την ημέρα των Χριστουγέννων είναι αρνητική!

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος blackout στην Ελλάδα

Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μεγάλο φορτίο αιολικής ενέργειας αναμένεται να μπει στο σύστημα διανομής εκείνες τις ημέρες πλημμυρίζοντας την αγορά και οδηγώντας σε υπερπροσφορά με βάσει την προβλεπόμενη ζήτηση ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος Backout σε Γαλλία και Βρετανία

Οι τιμές μπορεί να παραμείνουν αρνητικές για ώρες ή ακόμα και για μέρες κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, καθώς η γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται να αναρριχηθεί σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ και η θερμοκρασία προβλέπεται αυξημένη περισσότερο από 5 βαθμούς Κελσίου από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Διαβάστε  Η Γερμανία ρουφάει όλο το ρευστό της Ευρωζώνης: Έκρηξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Η χαμηλή ζήτηση ενέργειας την περίοδο των διακοπών οφείλεται στη διακοπή της λειτουργίας μεγάλων εργοστασιακών μονάδων. Το γεγονός αυτό συνδυασμένο με τους ισχυρούς ανέμους οδηγεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε αρνητικά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος blackout, μας σώζουν τα αιολικά

Στις περιόδους υψηλής ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια, οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου της Γερμανίας, αγωνίζονται για να κρατήσουν το δίκτυο σε ισορροπία προκειμένου να μεταφερθεί η ενέργεια από το βορρά, στο νότο όπου ζητείται. Στις αρνητικές τιμές, θα πρέπει είτε οι παραγωγοί να διακόψουν τη λειτουργία των σταθμών για να μειωθεί η προσφορά, είτε να πληρώσουν τους καταναλωτές για να αυξηθεί η ζήτηση.

Διαβάστε  Ολλανδικό δικαστήριο κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, υπέρ Ουκρανίας

Η αιολική ενέργεια αναμένεται να κορυφωθεί σε 31,3 γιγαβάτ στις 25 Δεκεμβρίου και σε 33,7 γιγαβάτ στις 27 Δεκεμβρίου, επίπεδα κοντά στο ρεκόρ των 33,8 γιγαβάτ του Φεβρουαρίου. Ενδεικτικά, ένα γιγαβάτ αρκεί για να τροφοδοτήσει 2 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Οι ήπιες καιρικές ζητήσεις ενδέχεται επίσης να μειώσουν τη ζήτηση θέρμανσης. Η υψηλή πίεση που προβλέπεται να εξαπλωθεί στην Ευρώπη τις επόμενες πέντε ημέρες, θα ανεβάσει τη θερμοκρασία άνω του φυσιολογικού επιπέδου για την εποχή, με τις θερμότερες συνθήκες να αναμένονται στη Γερμανία.

Με τις τιμές στην ενέργεια στη Γερμανία να είναι ήδη αρνητικές την περίοδο των διακοπών, η ενέργεια παράδοσης στις 25 Δεκεμβρίου έχει υποχωρήσει στα -€ 10,95 ανά μεγαβατώρα. Η τιμή έχει υπάρξει ξανά αρνητική τα Χριστούγεννα του 2013 και είχε διαμορφωθεί στα -€56,87 η μεγαβατώρα στις 24 Δεκεμβρίου του 2012.

Διαβάστε  Ανάσα στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου μετά τις δηλώσεις Τρία

Η θύελλα Barbara αναμένεται να ενισχύσει σε επίπεδο ρεκόρ τον άνεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή και η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για τις καιρικές συνθήκες καθώς προβλέπονται άνεμοι ταχύτητα 90 μιλίων την ώρα στη Σκωτία.