Ενέργεια… το big smoking gun του Πούτιν

Παραγγελίες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα, συμφωνία με τον ΟΠΕΚ και αποκρατικοποίηση της Rosneft αποδεικνύουν την επέκταση της ρωσικής επιρροής

Ενέργεια… το big smoking gun του Πούτιν

Την ενέργεια χρησιμοποιεί η Ρωσία ως νέο ισχυρό όπλο, μετά την επιβεβαίωση της δύναμης της με την ισχυρή επέμβαση στη Συρία, προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της σε ολόκληρη την περιοχή.
Μέσα σε ένα μόλις μήνα η Ρωσία μεσολάβησε στη συμφωνία περιορισμού προσφοράς του ΟΠΕΚ, εξασφάλισε επένδυση $5 δισ. από το Κατάρ στον πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, και στη συνέχεια η Rosneft εξασφάλισε μερίδιο σε αιγυπτιακό πεδίο φυσικού αερίου.

Και τα γεγονότα στην περιοχή δείχνουν να ευνοούν το Ρώσο πρόεδρο. Η ψύχρανση των σχέσεων συμμάχων των ΗΠΑ στον Κόλπο, το χάος που έχει δημιουργηθεί στις οικονομίες που είναι εξαρτώμενες από το πετρέλαιο, και η αναγνώριση πως η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, ανοίγουν όλο και περισσότερο την πόρτα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αναβίωση της πολιτικής, του εμπορίου όπλων και των ενεργειακών σχέσεων που είχαν πληγεί με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, επιτρέπουν στις ρωσικές εταιρίες και τους διπλωμάτες να διεισδύσουν στις αγορές της Βόρειας Αφρικής και του Ιράν, ταυτόχρονα με τη δημιουργία μιας ισχυρής σχέσης με την Αίγυπτο μέσω του Προέδρου Abdel Fattah al-Sisi.

Η εμπλοκή της Ρωσίας στις συζητήσεις του ΟΠΕΚ, έδωσε στους εκπροσώπους της τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία του πετρελαίου ως δίαυλο επικοινωνίας στην κατεύθυνση της επίτευξης της συμφωνίας. Η διπλωματία περιέλαβε απευθείας επαφές μεταξύ του Πούτιν και των Σαουδαράβων και Ιρανών ομολόγων του, με Ρωσία και Σαουδική Αραβία να σφραγίζουν ουσιαστικά τη συμφωνία.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Με αντίστοιχη στρατηγική, άνοιξε ο δρόμος και στις σχέσεις με το Κατάρ. Μετά την εξαγορά του 19,5% των μετοχών της Rosneft έναντι $ 10,6 δισ., η έλξη προς το πλούσιο σε αέριο εμιράτο ήταν καθαρά θέμα γεωπολιτικής. Το Κατάρ αντίστοιχα, είδε την επένδυση ως μια ευκαιρία ενίσχυσης του επιχειρηματικού του δυναμικού και των πολιτικών θεσμών.

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν πουλάει Rosneft, βγάζει 11,5 δισ. και σπάει το εμπάργκο

Η συμφωνία της Ρωσίας με το Κατάρ, είναι ενδεικτική των ενδεχόμενων αλλαγών της γεωπολιτικής, καθώς οι δύο χώρες έχουν τουλάχιστον δύσκολες σχέσεις. Η Μόσχα βλέπει το Εμιράτο ως χορηγό των ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων στην Τσετσενία και πάλι τώρα και στη Συρία. Ο ηγέτης των Τσετσένων ανταρτών Zelimkhan Yandarbiyev, δολοφονήθηκε από Ρώσους πράκτορες στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ , το 2004.

Αυτό κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Εμίρης του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για επιχειρηματική συζήτηση, παρόλο που τα ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν τους επαναστάτες υποστηριζόμενους από το Κατάρ στο Χαλέπι. Η συζήτηση αφορούσε τη Rosneft και την προώθηση περαιτέρω πολιτικής, εμπορίου, οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας.

Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στη Μέση Ανατολή καθώς πολέμησε αναρίθμητες φορές με την Περσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εισήλθε στον Αραβικό κόσμο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υποστηρίζοντας την Αίγυπτο και τις Αλγερία, Συρία, Ιράκ και Λιβύη και την τότε Νότια Υεμένη. Η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή ήταν ασταθής και σε μεγάλο βαθμό κατέρρευσε μετά το τέλος του κομμουνισμού.

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Ενώ η είσοδος της Ρωσίας στη βιομηχανία LNG είναι σχετικά πρόσφατη, το εμπόριο όπλων παρέχει την επαφή που χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η Σοβιετική Ένωση. Μεταξύ 2006 και 2015, η Ρωσία πούλησε όπλα αξίας $12,7 δισ. στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, έναντι $6 δισ. την προηγούμενη δεκαετία.

Όσο κατακριτέα και αν είναι, η Ρωσία έχει επωφεληθεί αποτελεσματικά από τη διαφήμιση του οπλισμού της στη Συρία. Και σύμφωνα με το Συμβούλιο Συνεργασίας των έξι εθνών του Κόλπου «είναι μια πολύ σκληρή και ανταγωνιστική αγορά για τη Ρωσία, αλλά σιγά-σιγά εισέρχεται». Η δήλωση αφορά την αγορά των ρωσικών αντιαρματικών όπλων από το Μπαχρέιν το 2014.

[graphiq id=”7Tk4ICqTkjj” title=”Το χρονικό της ρωσικής παρέμβασης στη Συρία” width=”700" height=”709" url=”https://w.graphiq.com/w/7Tk4ICqTkjj” ]

Ταυτόχρονα, η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγορά ρωσικών αεροσκαφών και άλλων όπλων το 2014, ενώ οι πωλήσεις στο Ιράκ αυξάνονται και οι μετά τις κυρώσεις διαπραγματεύσεις με το Ιράν που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπόσχονται μια δυνητικά μεγάλη αγορά όπλων για το Κρεμλίνο. Επιπλέον, η Αλγερία παραμένει ένας τεράστιος καταναλωτής των ρωσικών όπλων.

Διαβάστε  Γεώτρηση με ίδια κεφάλαια για αέριο και πετρέλαιο ξεκινάει η Τουρκία

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα του Πούτιν στη Μέση Ανατολή, μετά τη Συρία, ενδεχομένως να αποδειχθεί η Λιβύη.

Ο Πούτιν έχει σφυρηλατήσει του δεσμούς του με τον ηγέτη, Khalifa Haftar, ο οποίος έχει επισκεφθεί τη Μόσχα δύο φορές τους τελευταίους έξι μήνες για να ζητήσει την ένοπλη υποστήριξη της Ρωσίας. Ο Khalifa Haftar, που ήδη υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, έχει κερδίσει έδαφος έναντι των αντιπάλων του, υποστηριζόμενος με ποικίλους τρόπους από το Κατάρ, την Τουρκία και τη Δύση. Εάν κερδίσει, η ανταμοιβή της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι σημαντική.

Οι πωλήσεις της εταιρίας άμυνας της Ρωσίας, Rosoboronexport, έχουν χάσει τουλάχιστον $4 δισ. από συμβάσεις και η Gazprom έχασε αρκετά δισεκατομμύρια επιπλέον από συμφωνίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου που υπογράφηκαν με τον Μουαμάρ Καντάφι, πριν την ανατροπή του το 2011, και το Κρεμλίνο ψάχνει ένα τρόπο να επανέλθει.