Ιταλικές τράπεζες: Παίρνουν 20 δισ. για να καλύψουν τρύπα… 52 δισ.

Ολα τα στοιχεία για τα NPL's ανά τράπεζα, περιοχή και είδος. Οι καταθέσεις και το Δημόσιο χρέος της Ιταλίας

Ιταλικές τράπεζες: Παίρνουν 20 δισ. για να καλύψουν τρύπα… 52 δισ.

Υπό το βάρος του διαρκώς επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος, της πολιτικής αστάθειας στη χώρα και στην Ευρωζώνη και με τον Μάριο Ντράγκι να πιέζεται στην κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων και του περιορισμού του QE το ιταλικό Κοινοβούλιο ενέρκινε έκτακτο πακέτο στήριξης των τραπεζών με 20 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Τρεις αυτοκτονίες σε Deutsche Bank και Monte dei Paschi

Πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της Monte dei Paschi, ώστε να μη διαχυθεί και παράλληλα να σταλεί ισχυρό μήνυμα στις αγορές για να ανακοπούν οι πιέσεις και να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

[graphiq id=”fkaYUx02tRb” title=”ιταλία: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”546" url=”https://w.graphiq.com/w/fkaYUx02tRb” ]

Το μεγαλύτερος μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στη Monte dei Paschi, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία εφόσον δεν καταφέρει να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα υπαχθεί σε πακέτο βοήθειας.

Διαβάστε επίσης: Ελαστικό bail in για Monte dei Paschi

Mάλιστα, οι όποιες εξελίξεις αναμένεται να «τρέξουν» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα, έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg το κεφαλαιακό κενό του ιταλικού τραπεζικού συστήματος υπολογίζεται στα 52 δισ. ευρώ, που συνεπάγεται ότι ακόμη και μετά το πακέτο των 20 δισ. που ενέκρινε η ιταλική βουλή μένει ένα κενό της τάξης των 30 δισ.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank το ποσό αυτό είναι δυνατόν να αντληθεί από τις αγορές εφόσον επανέλθει η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα και την πολιτική σκηνή της χώρας.

Το κεφαλαιακό κενό είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που πρακτικά συνεπάγεται ότι εφόσον αποκαστασταθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η ρευστότητα οι τράπεζες θα μπορέσουν να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS και την ανάλυση της Deutsche Bank και του Bloomberg μόνο η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, εκτιμάται ότι χρειάζεται ένεση της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Η Monte dei Paschi έχει άμεση ανάγκη πάνω 5 δισ. ευρώ, ώστε να ξεμπλοκάρει το σχέδιο δημιουργίας νέας bad bank στην οποία θα συμμετάσχουν και ιδιώτες για τη διαχείριση των NPL’s.

Τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, προκειμένου να διοχετεύσει 20 δισ. ευρώ στις προβληματικές τράπεζες της χώρες.

«Το συγκεκριμένο ποσό θα έπρεπε να προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ για να λυθεί το πρόβλημα της Ιταλίας» σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η οποία προτείνει το εναπομείναν ποσό των 20 δισ. ευρώ να καλυφθεί από τις αγορές.

«Ορισμένες από τις τράπεζες, όπως η Monte dei Paschi, έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό» σπεύδει να προσθέσει.

[gra[graphiq id=”7LKOZAuRccl” title=”Ιταλία: Ακαθάριστες εθνικές καταθέσεις” width=”700" height=”548" url=”https://w.graphiq.com/w/7LKOZAuRccl” ]

Την ίδια ώρα, η τράπεζα της Τοσκάνης συνεχίζει την προσπάθεια πώλησης χαρτοφυλακίων με υψηλού ρίσκου δάνεια, ενώ έως τα τέλη του μήνα καλείται να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει την υπαγωγή σε πακέτο διάσωσης.

Διαφήμιση