Πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών δαπανάται ετησίως σε κοινωνικές δαπάνες, ποσοστό που φθήνει χρόνο με τον χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Η οικονομική κρίση και οι συνεπακόλουθες πολιτικές λιότητας οδηγούν σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα οφέλη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που είναι το ίδιο που έρχεται αντιμέτωπο με την εργασιακή ανασφάλεια και τις χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Δαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της Eurostat
Κοντά στο μέσον όρο της Ε.Ε. ανήλθαν το 2014 οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκαν στο 26% του ΑΕΠ, έναντι 26,7% το 2013 και 27,7% το 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 28,7%, 28,9% και 28,3%.
Οι υψηλότερες δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφηκαν στη Γαλλία (34,3%) και τη Δανία (33,5%), ενώ οι χαμηλότερες στη Λετονία (14,5%) και στη Λιθουανία (14,7%).
Ως προς την κατανομή των δαπανών, η Ελλάδα διαθέτει τα πρωτεία στις δαπάνες για τις συντάξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 65% των συνολικών κοινωνικών δαπανών.
Οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ακολούθησαν στο 26,1% (επί του συνόλου των κοινωνικών δαπανών), οι δαπάνες για την προστασία της οικογένειας/παιδιών στο 4,4% και οι δαπάνες για την ανεργία στο 4,3%.
Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, οι δαπάνες για συντάξεις διαμορφώθηκαν στο 45,9%, για ιατροφαρμακευτική κάλυψη στο 36,5%, για την προστασία οικογένειας/παιδιών στο 8,5% και για την ανεργία στο 5,1%.