Πιο κοντά Ρωσία-Τουρκία μετά τη δολοφονία

Ρωσικό think tank που συμβουλεύει το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει -μέσω Bloomberg- τον Ταγίπ Ερντογάν για την σφυριλάτηση των διμερών σχέσεων

Πιο κοντά Ρωσία-Τουρκία μετά τη δολοφονία

Στενότερους δεσμούς αναμένεται να αναπτύξουν Ρωσία και Τουρκία στον απόηχο της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, όπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και επιβεβαίωσε το ρωσικό think tank που συμβουλεύει το Κρεμλίνο «Russian Institute of Strategic Studies».

Σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις και ανακοινώσεις των δυο χωρών για την εξιχνίαση της δολοφονίας συγκροτείται ήδη κοινή task force αποτελούμενη από στελέχη τόσο των τουρκικών όσο και των ρωσικών αρχών ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: Σκότωσαν τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση από το Κρεμλίνο ο Βλάντιμιρ Πούτιν φάνηκε να αποδέχεται την εκδοχή του Ταγίπ Ερντογάν για επίθεση-προβοκάτσια στις διαρκώσ βελτιούμενες διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, δηλώνοντας ότι:
“Στόχος της επίθεσης ήταν και η απομνάκρυνση Τουρκίας-Ρωσίας”.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η δολοφονία θα απαντηθεί, ωστόσο δεν φαίνεται να χρεώνει υπαιτιότητα ή αμέλεια στην τουρκική πλευρά. Η Elena Suponina, αναλύτρια στο Russian Institute of Strategic Studies επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο ψύχρανσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας.

Διαβάστε  Το Αλβανικό σε τροχιά λύσης, λέει ο Κοτζιάς

“Αυτό θα φέρει τη Ρωσία και την Τουρκία πιο κοντά”, υπογράμμισε, σύμφωνα με το Bloomberg, “Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι υπάρχζει κοινός εχθρός -η τρομοκρατία- και μόνο ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε”, συμπληρώνει η αναλύτρια του ρωσικού think tank.

Οι θέσεις της φαίνεται ότι αντηχούν προηγούμενες δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν όταν ανακοίνωνε τη διάθεση της Ρωσίας να στηρίξει πιο ενεργά την Τουρκία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, βρίσκεται στη Μόσχα στο πλαίσιο συνόδου Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία.

Το σκηνικού που δημιουργείται από τις δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν, του Ταγίπ Ερνγογάν αλλά και άλλων αξιωματούχων είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είτε ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο ηθικός αυτουργός, είτε άλλο κράτος, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για την πρόσφατη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τρομο-κρατική ή παρακρατική η επίθεση στην Πόλη


Το προφίλ του δράστη και τα κίνητρα

Από την πλευρά της Τουρκίας ο δήμαρχος της Άγκυρας έκανε προσπάθεια να χρεώσει τον δράση στο Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς είχε αποταχθεί πρόσφατα από την αστυνομία, όπου υπηρετούσε στα ΜΑΤ, μετά από έρευνα για ενδεχόμενες διασυνδέσεις με το «παράλληλο κράτος» και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται κρίση: Η Άγκυρα φορτώνει τη δολοφονία του Ρώσου στον… Γκιουλέν

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει από το μοτίβο της επίθεσης και όσα κραύγασε ο δράστης μέχρι να πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών, στο σημείο της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή.
Την εξίσωση των κινήτρων του φόνου δυσχεραίνει η προσπάθεια της Αλ Νούσρα να καρπωθεί την επίθεση και να τη χρησιμοποιήσει ως απειλή προς τη Ρωσία.
Ο ισχυρισμός της Αλ-Νούσρα φαίνεται να πιστοποιείται από κάποια από τα λεγόμενα του δράστη κατά την ώρα της δολοφονίας, γεγονός που ενισχύει το σενάριο ότι πρόκειται για απογοητευμένο μουσουλμάνο που στράφηκε στο ριζοσπαστικό ισλάμ μετά την απόταξή του από τις τάξεις της αστυνομίας.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.