Πετρέλαιο: “Γαλλατικό χωριό” στις ΗΠΑ απειλεί τον ΟΠΕΚ

Πετρέλαιο: “Γαλλατικό χωριό” στις ΗΠΑ απειλεί τον ΟΠΕΚ

Μπορεί ο ΟΠΕΚ να εξασφάλισε τη συνεργασία παγκόσμιων δυνάμεων στη συμφωνία περιορισμού της παγκόσμιας προσφορά, μια μικρή αμερικανική πόλη όμως, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το καρτέλ.

To Cushing της Οκλαχόμα, που περηφανεύεται πως αποτελεί το «σταυροδρόμι των αγωγών του κόσμου», είναι το σημείο παράδοσης του αργού WTI. Οι δεξαμενές του, που μπορούν να αποθηκεύσουν 77 εκατομμύρια αργού, ποσότητα αρκετή να προμηθεύσει τη Γαλλία για δύο μήνες, αποτελούν τον μεγαλύτερο κόμβο αποθήκευσης των ΗΠΑ.

Μετά από μια σύντομη πτώση το Μάιο κατά 9,9 εκατομμύρια βαρέλια, οι δεξαμενές έχουν αρχίσει και πάλι να γεμίζουν. Από τα τέλη Οκτωβρίου, τα αποθέματα έχουν αυξηθεί κατά 8,1 εκατομμύρια. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να ελέγξει την υπερπροσφορά για να ενισχύσει τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,22 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου, μετά από ένα άλμα των 3,78 εκατομμυρίων πριν από αυτή, το μεγαλύτερο από το 2008. Οι συνεχόμενες εισροές έχουν αυξήσει τα αποθέματα σε 66,5 εκατομμύρια βαρέλια, ελάχιστα λιγότερο από το ρεκόρ όλων των εποχών των 68,3 εκατομμυρίων το Μάιο.

Με την υπόσχεση του ΟΠΕΚ για ενίσχυση των τιμών από την περικοπή της παραγωγής, η διατήρηση αποθεμάτων από εμπόρους και διυλιστήρια, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το καρτέλ.

Η αύξηση των αποθεμάτων του Cushing, σχετίζεται με εποχικούς παράγοντες. Κάθε χρόνο τα διυλιστήρια της Ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν τα αποθέματα τους το Δεκέμβριο για να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αποθηκεύοντας το περίσσευμα τους στην Οκλαχόμα και αλλού.

Επίσης, τα διυλιστήρια των ΗΠΑ επεξεργάζονται συνήθως λιγότερο πετρέλαιο στις αρχές του έτους, καθώς η ζήτηση τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάζει μείωση κατά τον Ιανουάριο κατά μέσο όρο κατά 899.000 βαρέλια την ημέρα.

Διαβάστε  Ο Τραμπ σκότωσε τη συμφωνία με το Ιράν, για τις αγορές ήταν απλά Τρίτη

Η αύξηση αυτή των αποθεμάτων πιέζει την τιμή του WTI, που έχει αρχίσει να χάνει τις μετά συμφωνίας ΟΠΕΚ ενισχύσεις.

[graphiq id=”k9dEOmCTkCV” title=”WTI Crude Oil Spot Price” width=”700" height=”513" url=”https://w.graphiq.com/w/k9dEOmCTkCV” ]

Και τα αυξανόμενα αποθέματα πιέζουν βαθύτερα την αγορά σε contago, την αποθήκευση δηλαδή για εξασφάλιση εσόδων από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς η έγκαιρη αγορά είναι φθηνότερη από τις μελλοντικές παραδόσεις.
[gra[graphiq id=”3FcWCQNLCsJ” title=”Crude Oil Futures (NYMEX:CL)” width=”700" height=”517" url=”https://w.graphiq.com/w/3FcWCQNLCsJ” ]

Με την λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου, τα αυξανόμενα αποθέματα ενδέχεται να αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο το WTI κατά τη διάρκεια της μετακύλησης θέσεων. Τον περασμένο μήνα, όταν έληξαν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, οι τιμές μειώθηκαν σε $1,40 το βαρέλι κάτω από τα futures, το μεγαλύτερο spread από τον Απρίλιο.

Διαβάστε  Η Κεφαλαιαγορά χρησιμοποιεί τον εισαγγελέα για να πιέσει την Folli Follie

Σύμφωνα με τον αναλυτή John Kilduff, προοπτική του ΟΠΕΚ και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας είναι «να στραγγίξει ο Κόλπος». Για να πραγματοποιηθεί αυτό πρέπει να περιοριστούν οι παραδόσεις προς τις ΗΠΑ, που θα γίνουν αισθητές και στο Cushing.

Ο αντίκτυπος της περικοπής της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας θα αργήσει να φανεί, καθώς η μείωση θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, και το πετρέλαιο χρειάζεται περίπου 45 ημέρες να φτάσει στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση