Έρχεται κρίση: Η Άγκυρα φορτώνει τη δολοφονία του Ρώσου στον… Γκιουλέν

Ενδεχόμενο ανοιχτής σύγκρουσης Μόσχας-Ουάσιγκτον για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ερντογάν επιχειρεί να απομακρύνει ακόμα περισσότερο τις δυο χώρες και να αποκτήσει διεθνή νομιμοποίηση για το πογκρόμ

Έρχεται κρίση: Η Άγκυρα φορτώνει τη δολοφονία του Ρώσου στον… Γκιουλέν

Αποταγμένος αστυνομικός των ΜΑΤ ήταν ο 22χρονος Mevlüt Mert Altıntaş που πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις τουρκικές αρχές ο πρώην αστυνομικός είχε αποταχθεί για σχέσεις με το «παράλληλο κράτος» ή FETO όπως ονομάζεται η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται για το πραξικόπημα.

Διαβάτε επίσης: Σκότωσαν τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα

Όπως καταγράφεται και στο video που μεταδίδεται από τα media παγκοσμίως, ο δράστης φωνάζει «Allahu Akbar» και συνέχισε λέγοντας «εσείς Ρώσοι καταστρέψατε το Χαλέπι και τη Συρία».
Ωστόσο ο δήμαρχος της Άγκυρας επιμένει στις σχέσεις του με την οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, γεγονός που αν πιστοποιηθεί ως κίνητρο μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες διπλωματικές επιπλοκές.
[graphiq id=”fP9Pmv2SO7r” title=”Πως σκότωσε τον Ρώσο πρέσβη σε δημόσια θέα” width=”700" height=”705" url=”https://w.graphiq.com/w/fP9Pmv2SO7r” ]

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Καθώς αν οι τουρκικές αρχές χρεώσουν ως υποκινητή τον Φετουλάχ Γκιουλέν –όπως έχουν πράξει για την πτώση ρωσικού μαχητικού, με τον δράστη νεκρό, η Μόσχα θα ωθηθεί να ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ ως ηθικού αυτουργού της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη.

Αν και θεωρείται απίθανο οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν με στοιχεία που θα παράσχει η Τουρκία στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον και τα οποία θα συνδέουν τον δράστη με την οργάνωση του Γκιουλέν, εν τούτοις κάτι τέτοιο μπορεί να πυροδοτήσει νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση και απομακρύνοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας στο συριακό μέτωπο.

Διαβάστε  Η Google "αφήνει χαζό" το Πεντάγωνο

Υπ αυτό το πρίσμα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει αύριο, Τρίτη, στη Μόσχα για τη σύνοδο Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για την κατάσταση στη Συρία και ενώ η εκκένωση του Χαλεπίου βρίσκεται σε εξέλιξη, η κατάσταση μπορεί εύκολα να τεθεί εκτός ελέγχου.

Όλα αυτά ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για την αποστολή παρατηρητών που θα επιβλέπουν την εκκένωση του Χαλεπίου και μερικές μέρες μετά τη δήλωση του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία σε θέματα τρομοκρατίας.

Παράλληλα, η επιχειρούμενη συσχέτιση του δολοφόνου του Ρώσου διπλωμάτη με τον Φετουλάχ Γκιουλέν δίνει την απαιτούμενη ΄διεθνή νομιμοποίηση στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει και να εμβαθύνει το πογκρόμ κατά πολιτικών του αντιπάλων και Κούρδων.

Διαβάστε  Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.