Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα είναι επισήμως οικονομικότερη από τον λιγνίτη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το μέσο σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς το 2017 θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, που προορίζεται για λειτουργία το 2021.
Το επιχείρημα του «φθηνού λιγνίτη» καταρρίπτεται πλέον καθώς μετά τη σχετική αδειοδοτική διαδικασία και με την ανάλυση των δεδομένων και τις πληροφορίες της αγοράς το σταθμισμένο κόστος παραγωγής κάποιων φωτοβολταϊκών έργων κυμαίνεται μεταξύ 65 και 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τη σχεδιαζόμενη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ανέρχεται στα 69,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Επιπλέον το κόστος παραγωγής της λιγνιτικής μονάδας ανέρχεται στα € 1,4 δισ. τη στιγμή που η ωρίμανση της αγοράς έχει μειώσει το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών κατά 35% τα τελευταία τρία χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Ο ήλιος κοστίζει φθηνότερα, για πρώτη φορά
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της «καθαρότερης» επιλογής των φωτοβολταϊκών, από περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά, είναι η αποφυγή των 4,6 εκατ. τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν από τη νέα μονάδα λιγνίτη, ενώ οι εκπομπές τοπικών ρύπων θα ευθύνονται για περίπου 100 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
[graphiq id=”eZlfeFDzrXT” title=”Κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ελλάδα” width=”700″ height=”474″ url=”https://w.graphiq.com/w/eZlfeFDzrXT” ]
Σε ανακοίνωση της, η Greenpease επεσήμανε την ιστορική εξέλιξη για τη χώρα μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει την κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων, να εγκαταλείψει οριστικά τον άνθρακα έως το 2030 και να στρέψει τη χώρα σε ένα καθαρό ενεργειακό μοντέλο, αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η Ελλάδα οφείλει τουλάχιστον να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προχωρήσει σε σχεδιασμό και υλοποίηση ενεργειακού πλάνου με στόχο της πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα, ακολουθώντας το δρόμο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.