Την άμεση επανέναρξη της λειτουργίας των αγωγών της Rayayina ανακοίνωσε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, επιτρέποντας στην Εθνική Εταιρία Πετρελαίου να εντάξει στο δίκτυο τις πετρελαιοπηγές των El Feel και El Sharara. Τα δύο πεδία που είναι κλειστά εδώ και δύο χρόνια, έχουν δυναμική που μπορεί να προσθέσει 400.000 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή της Λιβύης.
Η παραγωγή της χώρας έχει αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς ο Αρχιστράτηγος Khalifa Hifter, επικεφαλής του Εθνικού Στρατού, κατάσχεσε τους σταθμούς πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας, που είχαν κλείσει από τη Φρουρά Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων, υπό την ηγεσία του Ibrahim Jadhran.
Διαβάστε επίσης: Λιβύη: Πετρέλαιο και Κεντρική Τράπεζα οδηγούν τη χώρα σε οικονομικό χάος
Τα δύο πεδία είχαν αποκλειστεί από συμμάχους του Εθνικού Στρατού, αλλά τώρα φαίνεται πως η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου και ο Εθνικός Στρατός συνεργάζονται για να σταθεροποιήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.
Η παραγωγή της Λιβύης που υπολογίζεται περίπου στα 600.000 βαρέλια ημερησίως αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 1 εκατ. βαρέλια μέχρι τα μέσα του 2017.
[graphiq id=”4kx9apE2mDb” title=”ΟΠΕΚ: Αποθέματα πετρελαίου ανά χώρα μέλος” width=”700″ height=”499″ url=”https://w.graphiq.com/w/4kx9apE2mDb” ]
Η ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής της Λιβύης θα έχει συνέπειες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Για να επιτευχθεί η παραγωγή των 1 εκατ. βαρελιών θα πρέπει να εξασφαλισθεί ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα στη χώρα, γεγονός που φαίνεται αβέβαιο. Οι δύο διαφορετικές κυβερνήσεις στην Λιβύη, μία στη Δύση και μία στη Ανατολή, με μια τρίτη, υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη, να εγκαθίσταται στην Τρίπολη, σκιαγραφούν ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, ανίκανο να υποστηρίξει σχεδιασμό και να εξασφαλίσει την υλοποίηση του. Παρόλο που ο Εθνικός Στρατός έχει πλέον τον έλεγχο του πετρελαίου της Λιβύης, υπάρχουν πόλεις κλειδιά, όπως η Τρίπολη και η Μισράτα τις οποίες βλέπει ως απειλή ο Εθνικός Στρατός.
Διαβάστε επίσης: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ έχει και πίσω πόρτα…
Εκτός συνόρων, η αύξηση της παραγωγής της Λιβύης, θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη περίπλοκη συμφωνία που εξασφάλισε ο ΟΠΕΚ. Η δυνητική ποσότητα παραγωγής των δύο πεδίων της Λιβύης, των El Feel και El Sharara, θα μπορούσε από μόνη της να καλύψει τη μείωση της Σαουδικής Αραβίας, σε μια συμφωνία που θα κριθεί και από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τα μέλη.