Κλιμάκωσε με συνέντευξη Τύπου την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρώντας να καταστήσει το θέμα κυρίαρχο στη διμερή ατζέντα διαπραγματεύσεων πριν ο ίδιος αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ενώ διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με ένα μίγμα ενεργειών τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο προξενώντας τη δυνατόν μεγαλύτερη βλάβη.
Αν και το Κρεμλίνο δεν αποδέχεται τις κατηγορίες των ΗΠΑ, εν τούτοις η ταυτόχρονη παρέμβαση από τα Wikileaks και τον Έντουαρντ Σνόουντεν σε μια σειρά περιστατικών όπου η Ρωσία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με άλλες χώρες καθιστούν σαφές ότι οι συνδέσεις υπάρχουν.
[graphiq id=”ie9i9x8hnE1″ title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Πόσο σημαντική ήταν η επιρροή τις Ρωσίας στις εκλογές” width=”700″ height=”514″ url=”https://w.graphiq.com/w/ie9i9x8hnE1″ ]
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε μέρος της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών, ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο ο “αρχικατάσκοπος” Τζέιμς Κλάπερ, όσο και το FBI συμφωνούν με τα συμπεράσματα της CIA για την ανάμειξη των Ρώσων hackers στις εκλογές και τον αντίκτυπο που είχαν οι επιθέσεις τους.
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor η υπόθεση των κυβερνοεπιθέσεων συνδέεται και με αυτή των fake news, ενώ υπάρχει και προϊστορία διασύνδεσης των δυο τύπων παρέμβασης και επιρροής επί του εκλογικού σώματος σε εκτεταμένη κλίμακα στη Λατινική Αμερική.
[graphiq id=”9Z8W3MdIwyV” title=”Η στάση του Ντόναλντ Τράμπ προς Κίνα και Ρωσία (fox news)” width=”700″ height=”526″ url=”https://w.graphiq.com/w/9Z8W3MdIwyV” ]
Τα όσα συνέβησαν εκεί επωμίστηκε ο hacker-πραξικοπηματίας, Andre Sepulveda, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος υπό αυστηρά μέτρα και με κίνδυνο για τη ζωή του, σε φυακή της Κολομβίας. Από εκεί έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg αποκαλύπτοντας λεπτομερώς τον τρόπο δράσης του, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες και τον… εργοδότη του.
«Τίποτα σημαντικό δεν συμβαίνει στη Ρωσία χωρίς την έγκριση του Βλαντίμιρ Πούτιν»,
υποστήριξε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ερωτηθείς σχετικά με τις ευθύνες του επικεφαλής του Κρεμλίνου για τις επιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος και συνεργατών της ατυχήσασας υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον.
[graphiq id=”gQYTNUjweNv” title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Τι επίπεδο απειλής αποτελεί η Ρωσία για τις ΗΠΑ” width=”700″ height=”588″ url=”https://w.graphiq.com/w/gQYTNUjweNv” ]
«Έχουμε πει και επιβεβαιώνω ότι (η απόφαση πάρθηκε) στο ανώτατο επίπεδο της ρωσικής κυβέρνησης»,
επέμεινε ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος στην τελευταία του μεγάλη συνέντευξη Τύπου για το 2016, πριν αφήσει στη θέση του στον Λευκό Οίκο τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ μετά την 20ή Ιανουαρίου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θέλει μια επαναπροσέγγιση με τον Πούτιν, να δεχθεί να διεξαχθεί μια έρευνα «διακομματική» και «ανεξάρτητη» για τις κυβερνοεπιθέσεις αυτές.
Με την κίνηση αυτή ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να δεσμεύσει τον διάδοχό του σε μια δημόσια ατζέντα συζητήσεων με τη Ρωσία ώστε να περιορίσει την παρέκκλιση από τη δική του πολιτική, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αλλαγή ισορροπιών με στενούς συμμάχους των ΗΠΑ και αναπτυσσόμενες σφαίρες επιρροής γύρω από τη Ρωσία.
[graphiq id=”7VolxkZzOi9″ title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Ποιός πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων” width=”700″ height=”579″ url=”https://w.graphiq.com/w/7VolxkZzOi9″ ]
Ο Ομπάμα αποκάλυψε ακόμη ότι απαιτήσει χωρίς περιστροφές από τον Πούτιν—τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στην Κίνα—να «σταματήσει» τις κυβερνοεπιθέσεις, απειλώντας με «σοβαρές συνέπειες εάν δεν το έκανε».
Τότε ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφραζε ανησυχία για τις ενδεχόμενες συνέπειες της ηλεκτρονικής πειρατείας στα συστήματα των Δημοκρατικών και συνεργατών της Κλίντον στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, παρότι οι δημοσκοπήσεις υποδείκνυαν άνετη νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών.
«Είπα έτσι στη Ρωσία να σταματήσει και επισήμανα ότι αλλιώς θα αντιμετώπιζε συνέπειες», είπε ο Ομπάμα.
«Ο στόχος μας παραμένει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία και σε άλλους, να μην το κάνουν αυτό διότι κι εμείς μπορούμε επίσης να κάνουμε πράγματα»,
απείλησε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.
Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο εάν πιστεύει ότι η Κλίντον έχασε τις εκλογές λόγω των κυβερνοεπιθέσεων αυτών, ο Ομπάμα απάντησε: «βρίσκω ότι η μεταχείρισή της δεν ήταν δίκαιη κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών», και πρόσθεσε πως «ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η ίδια και τα ζητήματα αυτά είναι ανησυχητικός».
[graphiq id=”2qIM8PIxeU5″ title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Από που ενημερώνονται οι ενήλικες” width=”700″ height=”490″ url=”https://w.graphiq.com/w/2qIM8PIxeU5″ ]
Ακόμη, αναφερόμενος σε μια δημοσκόπηση κατά την οποία το 37% των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ -που παραδοσιακά έχουν εχθρική στάση έναντι της Ρωσίας—εγκρίνουν την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, αναφερόμενος σε έναν Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του που παραμένει ακόμη δημοφιλής στην αμερικάνικη δεξιά,
«ο Ρόναλντ Ρίγκαν πρέπει να στριφογυρίζει στον τάφο του. Πώς φθάσαμε εδώ;».