Βάζουν την ΕΤΕπ να πληρώσει τον Ευρωστρατό

Βάζουν την ΕΤΕπ να πληρώσει τον Ευρωστρατό

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αναλάβει το ρόλο του Ταμείου Αμυντικών Επενδύσεων της ΕΕ, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, απόφαση που συνιστά στροφή στην πολιτική χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ.

Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας συμπεριλαμβανόταν στις αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, στο πλαίσιο της προώθησης από την Κομιισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πρότασης της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη δημιουργία Ευρωστρατού.

Διαβάστε  Τον κύβο του Rubik επιχειρεί να λύσει ο Κοτζιάς

Όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι εκτιμούν ότι η δημιουργία του Ευρωστρατού μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και να βοηθήσει στην κατεύθυνση του περιορισμού των μετώπων στο εσωτερικό.

Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα ευρωπαϊκής διεύθυνσης του σκέλους του NATO που εδράζεται στην Ανατολική Ευρώπη βοηθώντας στον κατευνασμό αλλά και την οριοθέτηση της ρωσικής αρκούδας.
Ωστόσο το ζήτημα της ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στον τομέα της χρηματοδότησης αμυντικών δαπανών και ιδιαίτερα σε μια συντονισμένη κίνηση δημιουργίας Ευρωστρατού, αλλά και τροφοδότησης της βιομηχανίας, αποτελεί ζήτημα που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, καθώς κονδύλια που ήταν στοχευμένα σε αναπτυξιακές δράσεις θα διοχετευθούν σε αμυντικές μεταβάλλοντας ισορροπίες και τροποποιώντας το αναπτυξιακό μοντέλο της ΕΕ.

Διαβάστε  Μογκερίνι: Η ΕΕ στηρίζει τη συμφωνία για το Σκοπιανό