Με το πολιτικό ρίσκο να έχει ενισχυθεί αισθητά, μετά την ενέργεια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να μπλοκάρει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λόγω του πακέτου παροχών που ψήφισε η ελληνική Βουλή, συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταστήσει πλέον σαφές σε όλους τους τόνους ότι θέλει να πάρει πίσω τα “κλειδιά” και θέτει τις παροχές και τις τράπεζες ως τα τις δυο πόρτες που θέλει να ανοίξει και προσφέρει ανοιχτή πόρτα για Δουβλίνο ΙΙ.
Διαβάστε περισσότερα: Γιατί το σημείωμα Ρέγκλινγκ ήταν προκήρυξη τρομοκρατικής ενέργειας
Η κατάσταση όμως είναι αρκετά πιο σύνθετη, ενώ και η ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δυο ηγετών. Με τη κόντρα ΔΝΤ-ESM για τα πλεονάσματα, τα μέτρα ελάφρυνσης αλλά και τα συνεπακόλουθα μέτρα να διεξάγεται πλέον σε δημόσια θέα, μετά το άρθρο Τόμσεν-Όμπσφελτ, τα περιθώρια ελιγμών και παρασκηνιακών συμφωνιών είναι περιορισμένα.
Σε οριακό επίπεδο βρίσκονται και οι αντοχές της Ευρωζώνης που δοκιμάζεται ταυτόχρονα από την πολιτική αστάθεια σε Ιταλία, Ισπανία, τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, το trump Effect, το Brexit και το ενδεχόμενο οικονομικής αποσταθεροποίησης της Πορτογαλίας.
Σε αυτά προστίθενται τα προβλήματα των τραπεζών και ασφαλιστικών, ιδιαίτερα των γερμανικών, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, το bail out της Monte dei Maschi στην Ιταλία και την υποτίμηση του ευρώ μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.
Ταυτόχρονα οι πιέσεις από τις νέες χώρες για το προσφυγικό, η προκλητικότητα της Ρωσίας στη Συρία και του NATO στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ δημιουργούν και εστίες γεωπολιτικής έντασης εντός των συνόρων της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης: Διαπραγμάτευση χωρίς… κουρτίνα
Σε αυτό το πλαίσιο το ενδεχόμενο πολιτικής ή/και οικονομικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, χώρας-κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού άρα και για την επαναλειτουργία του Δουβλίνο ΙΙ και της Σένγκεν, θα αποτελούσε τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, ανοίγοντας πλέον τον Ασκό του Αιόλου.
Επί τάπητος οι εκλογές
Υπ αυτό το πρίσμα το χαρτί των εκλογών αποτελεί ένα από τα όπλα του Αλέξη Τσίπρα, η αποτελεσματικότητα του οποίου εξαρτάται όμως καθαρά από τη σωστή χρήση του.
Πληροφορίες που έχει διασταυρώσει το Crisis Monitor αναφέρουν ότι το Μαξίμου έχει στα χέρια του μια συνδυαστική ανάλυση δημοσκοπήσεων σύμφωνα με την οποία αν εκμεταλλευτεί τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί σε αυτή τη φάση, τότε η εκλογική μάχη θα κριθεί στην κοινωνία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερες σφαίρες επιρροής. Ακόμα όμως και μια ήττα με μικρή διαφορά μπορεί να διασώσει το πολιτικό κεφάλαιο της Αριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα.
Το συγκρουσιακό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την εμπρηστική παρέμβαση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ-Ρέγκλινγκ που πάγωσαν την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ως απάντηση στο πακέτο παροχών της κυβέρνησης αναγκάζει τους δυο ηγέτες να ξεκινήσουν τη συζήτηση από τα χαρακώματα. Συνεπώς οι πιθανότητες ευρείας συμφωνίας περιορίζονται δραματικά.
Όπως έγινε προφανές από την αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τις επιθετικές απαντήσεις του Πιερ Μοσκοβισί, του Φρανσουά Ολάντ και την πρόσκληση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να διεξάγονται με τραβηγμένη την κουρτίνα.
Διαπραγμάτευση σε κοινή θέα
Η στρατηγική επιλογή του Πόουλ Τόμσεν και του Μωρίς Όμπσφελντ να προσδιορίσουν και να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις του ΔΝΤ και τις αντιθέσεις με τον ESM και τους Ευρωπαίους αναγκάζει πλέον όλες τις πλευρές να κινούνται στο φως, περιορίζοντας τα περιθώρια επικοινωνιακών τακτικισμών και παρασκηνιακών συμφωνιών.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κίνηση καλής θέλησης συμφώνησε στο Συμβούλιο Κορυφής στην αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης του προσφυγικού, διατύπωση στην οποία περιλαμβάνεται και η αποδοχή της επαναπρόωθησης προς την Ελλάδα μεταναστών βάση της σύμβασης Δουβλίνο ΙΙ, με στόχο την επαναλειτουργία της Σένγκεν.
Το ζήτημα επαναλειτουργίας της Σένγκεν είναι ιδιαίτερα κομβικό για την Κομισιόν καθώς οι παρατάσεις που έχουν χορηγηθεί σε χώρες που έχουν αναστείλει την εφαρμογή της λήγουν τον Μάριο και αν δεν υπάρξει συναίνεση τότε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί οδηγώντας την πολλά χρόνια πίσω.
Η Ελλάδα σκοπεύει να διαπραγματευτεί στη βάση της συμφωνίας της 5ης Δεκεμβρίου, που διασφαλίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο έλεγχος των τραπεζών
Εν συνεχεία τίθεται επί τάπητος το τραπεζικό ζήτημα, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να αναβιώσει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και να ανακτήσει τον έλεγχο στις συστημικές τράπεζες, όπου το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος.
Οι προστριβές για το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο ζήτημα, καθώς το μείζον ζήτημα είναι ο έλεγχος του μηχανισμού, η απαλλαγή των μεσαίων στελεχών από ποινικές ευθύνες ώστε να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις και τα περιθώρια ευελιξίας του.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Τσακαλώτος δηλώνει ότι «δεν υπάρχει συμφωνία για τίποτα»
Επί του θέματος η Γερμανία θέλει να έχει καθοριστικό ρόλο τον οποίο επιχειρεί να επιβάλει μέσω του ESM, ο οποίος χρηματοδότησε το ΤΧΣ με τα κεφάλαια των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Στο τραπέζι βρίσκονται και οι αποκρατικοποιήσεις, όπου το Eurogroup έχει ζητήσει τη στελέχωση του νέου υπερταμείου ώστε να επιταχυνθούν συγκεκριμένα project.
Κυπριακό-Ελληνοτουρκικά
Το πολιτικό μενού περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες εντάσσονται πλέον στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών σχέσεων, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται ότι η ΕΕ και η Γερμανία αναλαμβάνουν καταλυτικό ρόλο στην άμεση επίλυση του Κυπριακού.
Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο δεδομένου ότι η ΕΕ αναζητά εναλλακτική πρόταση για την Τουρκία ώστε να μην άρει το καθεστώς της βίζα που ισχύει σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε τεράστιες εσωτερικές εντάσεις…