Η ηλιακή ενέργεια ηγείται για πρώτη φορά των φθηνότερων λύσεων στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αφήνοντας πίσω άνθρακα και φυσικό αέριο, που κινούνται σε υψηλότερες βαθμίδες.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg, τα νέα ηλιακά έργα σε αναδυόμενες αγορές στοιχίζουν λιγότερο από τα αντίστοιχα αιολικής ενέργειας. Τα στοιχεία αφορούν το μέσο κόστος νέων έργων σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, σε 58 οικονομίες αναδυόμενων αγορών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.
Και το 2016, υπήρξε μια καθοριστική χρονιά για την ηλιακή ενέργεια. Οι διαδοχικές αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες για την παροχή ενέργειας, ώθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος εγκατάστασης έργων ηλιακής ενέργειας. Ενδεικτικά, σε συμβόλαιο Ιανουαρίου η παραγωγή ηλεκτρισμού είχε κόστος $64 μεγαβάτ την ώρα στην Ινδία και ένα αντίστοιχο τον Αύγουστο $29,10 στη Χιλή.
Αποτελεί λοιπόν ρεκόρ φθηνού ηλεκτρισμού, σχεδόν στο μισό της τιμής της παραγόμενης από άνθρακα, γεγονός που καταδεικνύει την επικράτηση των ανανεώσιμων πηγών έναντι των ορυκτών καυσίμων σε επίπεδο τιμολόγησης.
Διαβάστε επίσης: Η ηλιακή ενέργεια εκτοπίζει τον άνθρακα στη Βρετανία
Με το σύνολο των υπό κατασκευή έργων να αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, οι αναλυτές εκτιμούν πως το σύνολο των εγκαταστάσεων που θα προστεθούν στην παραγωγή της ηλιακής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες της αιολικής για πρώτη φορά. Οι τελευταίες προβλέψεις του Bloomberg αναφέρουν νέες ηλιακές εγκαταστάσεις δυναμικής 70 γιγαβάτ για το 2016, έναντι αντίστοιχων 59 γιγαβάτ για την αιολική.
Η ολική μεταστροφή προς την ηλιακή ενέργεια είναι πιο κοστοβόρα για τα πιο «πλούσια» κράτη, όπου η ζήτηση ενέργειας παρουσιάζεται σταθερή ή και σε πολλές περιπτώσεις μειωμένη, καθώς νέες επενδύσεις θα πρέπει να ανταγωνιστούν υπάρχουσες εγκαταστάσεις άνθρακα και φυσικού αερίου. Σε χώρες όμως που αυξάνουν ραγδαία τη δυναμική τους σε ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να ανταγωνιστούν με αξιώσεις οποιαδήποτε άλλη μορφή.
[graphiq id=”75UofUcfbsF” title=”Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές” width=”700″ height=”500″ url=”https://w.graphiq.com/w/75UofUcfbsF” ]
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναλύσεις, οι αναδυόμενες αγορές έχουν ενισχύσει αρκετά την ικανότητα τους να προσελκύουν κεφάλαια για επενδύσεις σε ενεργειακά έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με τις Κίνα, Χιλή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Νότια Αφρική και Ινδία να αποτελούν τις πιο ελκυστικές αγορές.
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Η καθαρή κερδίζει τον άνθρακα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organization for Economic Cooperation & Development-OECD) για το 2015, οι αναδυόμενες αγορές δαπάνησαν $154,1 δισ. για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναντι $153,7 δισ. των πιο πλούσιων χωρών. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της καθαρής ενέργειας είναι επίσης υψηλότεροι στις αναδυόμενες αγορές.
Ωστόσο, η συγκέντρωση αιολικής και ηλιακής ενέργειας παίρνει περισσότερο χρόνο και τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν αναγκαστική επιλογή «όταν ο αέρας δεν φυσά και ο ήλιος δεν λάμπει», με το στοίχημα να μεταφέρεται όχι στη συγκέντρωση αλλά στην αποθήκευση των πλεονασμάτων των ανανεώσιμων πηγών.