Το NATO μπορεί να βάλει φωτιά στην Ανατολική Ευρώπη

Επισπεύδει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων ενώ το κλίμα ΗΠΑ-Ρωσίας είναι τεταμένο. Οι στρατηγοί προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα πριν την ανάληψη εξουσίας από τον Ντόναλντ Τράμπ

Το NATO μπορεί να βάλει φωτιά στην Ανατολική Ευρώπη

Αν και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένο τη Συρία και τις μάχες στο Χαλέπι και την Παλμύρα, η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης καθώς το NATO επισπεύδει την ανάπτυξη δυνάμεων που είχε αρχικά για τον Απρίλιο του 2017.

Στο σκηνικό πλέον στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ενώ η πολιτική αλλαγή στην Ουάσιγκτον, η διάσταση απόψεων των ανατολικών και νέων χωρών με τις Βρυξέλλες και οι επερχόμενες εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία δημιουργούν ουσιαστικό κενό εξουσίας το οποίο επιχειρούν να εκμεταλλευτούν «θερμοκέφαλοι» στρατηγοί, όπως στο παρελθόν ο Μπρίντλόβ.

Διαβάστε επίσης: Μπρίντλοβ, ο στρατηγός που προσπάθησε να παρακάμψει τον Ομπάμα

Αν αυτά συνδυαστούς με τις κατηγορίες αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρώσικη παρέμβαση στις εκλογές, που ευνόησε τον ΝΤόναλντ Τράμπ, τις προειδοποιήσεις της Μέρκελ για το ενδεχόμενο ρώσικου hacking στις εκλογές και την πρόθεση Γερμανίας και Γαλλίας για επιμήκυνση των κυρώσεων στη Ρωσία, τότε η κατάσταση είναι σαφές ότι βρίσκεται σε οριακό επίπεδ.

Διαβάστε  Τρομάζει ο σύνθετος PMI στη Γερμανία

Στόχος της αλλαγής στρατηγικής είναι η ολοκλήρωση πριν την εκπνοή της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.
Σε αυτό το πλαίσιο 4,000 αμερικανοί στρατιώτες θα εγκατασταθούν εντός του έτους στην Πολωνία, 1,000 Καναδοί στη Λετονία και 1,000 Βρετανοί στην Εσθονία, ενώ μια τεθωρακισμένη γερμανική ταξιαρχία 1,000 στρατιωτών θα αναπτυχθεί στη Λιθουανία.

[graphiq id=”aF6soQtSYvj” title=”Αμερικανικές δυνάμεις στην Πολωνία (δεν περιέχονται οι τελευταίοι 4,000)” width=”700" height=”490" url=”https://w.graphiq.com/w/aF6soQtSYvj” ]

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εγκατάσταση των δυνάμεων μέχρι τον Απρίλιο του 2017, όμως μετά την απρόσμενη εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ οι στρατηγοί επισπεύδουν την υλοποίηση του σχεδιασμού προσπαθώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Διαβάστε  Ο Τραμπ με όπλο την Πολωνία σκότωσε το NATO, αφού "αιματοκύλισε" τον Λευκό Οίκο

Οι κινήσεις όμως αν και έχουν στόχο να δημιουργήσουν ισχυρή αποτρεπτική δύναμη απέναντι στη Ρωσία, στην πραγματικότητα ανεβάζουν το θερμόμετρο στην περιοχή, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επίλυση της Ουκρανικής κρίσης.
Παρά το γεγονός ότι ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Antoni Macierewicz και ο Αμερικανός διοικητής επίγειων δυνάμεων Ευρώπης, υποστράτηγος Ben Hodges παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα, εν τούτοις δεν διευκρίνισαν τους λόγους της επίσπευσης της εγκατάστασης των δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Πυρηνικοί πύραυλοι στο Καλίνιγκραντ

Η Μόσχα έχει ήδη απαντήσει αναπτύσσοντας, το Iskander, ένα ιδιαίτερα σύγχρονο πυραυλικό σύστημα στα σύνορα με την Πολωνία, το οποίο σύμφωνα με τη Wall Street Journal, έχει και δυνατότητες βολής πυρηνικών κεφαλών.

Διαβάστε  Η Γερμανία ρουφάει όλο το ρευστό της Ευρωζώνης: Έκρηξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.