Σημείωμα που ισοδυναμεί με προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για τη σύγκρουση με το ΔΝΤ απέστειλε στους επενδυτές ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναλύοντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Όπως επισημαίνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο μήνυμα του προς τους επενδυτές «το πακέτο των μέτρων σχεδιάστηκε αποκλειστικά από τον ESM», αποτελεί «ένδειξη αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα.
Η διατύπωση αυτή είναι προσδιορίζει τη διάσταση απόψεων όχι μόνο μεταξύ του ESM και του ΔΝΤ αλλά και με την ΕΚΤ, η οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν συμφωνεί αλλά δεν είχε ανάμειξη στο σχεδιασδμό.
[graphiq id=”dnmkjCi2bVr” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”638″ url=”https://w.graphiq.com/w/dnmkjCi2bVr” ]
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ θα εκπονήσουν δικές τους μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με αυτές, συνυπολογίζοντας τον αντίκτυπο των μέτρων του ESN, θα τοποθετηθούν επί του ελληνικού προγράμματος.
Στην περίπτωση του ΔΝΤ αυτό σημαίνει τη θετική ή αρνητική εισήγηση για χρηματοδοτική συμμετοχή με νέο πρόγραμμα (εξέλιξη που προδιαγράφεται αρνητική)
Όσον αφορά την ΕΚΤ κρίνεται αν θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση των οίκων αξιολόγησης, η οποία δεν διαφαίνεται θετική, καθώς ήδη η DBRS ανακοίνωσε ότι διατηρεί την Ελλάδα στο CCC με σταθερές προοπτικές, επισημαίνοντας ρίσκα στα κόκκινα δάνεια και στο υψηλό επίπεδο του Δημοσίου χρέους. Η στάση αυτή δείχνει ότι το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων “αποκλειστικής σχεδιάσης του ESM” δεν έχει τον αντίκτυπο που προσδοκά ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Στην πραγματικότητα, ο επικεφαλής του ESM γνωρίζοντας τα μοντέλα αξιολόγησης, αντιλαμβάνεται ότι η προτεινόμενη λύση για το χρέος δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, άρα και την έξοδο στις αγορές, απλά διευκολύνει την εξυπηρετισημότητα του χρέους, κάτι που ενδιαφέρει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο επικεφαλής του ESM ενημερώνει τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων του ESM θα αυξηθεί από τα 50 δισ. στα 57 δισ. προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέρος των αναγκών που θα προκύψουν για την Ελλάδα (σ.σ και ειδικά ανταλλαγές ομολόγων που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών).
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρεται με σαφήνεια στα επιπλέον κόστη που θα προκύψουν και τα οποία θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα.
«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα μέτρα δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην στρατηγική χρηματοδότησης του ESM», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Ο αντίκτυπος των μέτρων είναι σημαντικός και αποτελεί ένα ακόμα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης που οι χώρες της ευρωζώνης είναι πρόθυμες να παράσχουν» σημειώνει ο Κ. Ρέγκλινγκ προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά «θα συμβάλουν έτσι ώστε οι ετήσιες πληρωμές του χρέους στην Ελλάδα να μπουν σε μια πιο βιώσιμη πορεία», και θα «στηρίξουν την Ελλάδα στο δρόμο προς την επιστροφή στις αγορές».