Μουζάλας: Εμείς ζητήσαμε ενίσχυση της Frontex

Μουζάλας: Εμείς ζητήσαμε ενίσχυση της Frontex

Έντονες φαίνεται ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης τουρκικής προκλητικότητας, ακόμα και κατάρρευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό, καθώς όπως διευκρίνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, η ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε την ενίσχυση και διεύρυνση της παρουσίας της Frontex.

Οι δηλώσεις του υπουργού ακολουθούν δημοσίευμα του Der Spiegel που αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής αστυνομίας για το θέμα.

Οι εξελίξεις όμως αυτές ακολουθούν την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, απ’ όπου έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ενώ προηγούνται της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί και το προσφυγικό.

Διαβάστε  Προς ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex στα ελληνικά σύνορα

[graphiq id=”4r04ID3grRj” title=”Πρόσφυγες από τη Συρία ανά μήνα” width=”700" height=”463" url=”https://w.graphiq.com/w/4r04ID3grRj” ]

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος στήριξε με δηλώσεις την Ελλάδα στο προσφυγικό, σήμερα.
Όπως επισήμανε ο Γιάννης Μουζάλας η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον Σεπτέμβριο την ανάπτυξη της Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας», εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο «της προσπάθειάς μας να αποφύγουμε δευτερογενείς ροές, δηλαδή παράνομες μετακινήσεις προσφύγων προς άλλες χώρες».
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ και σχολιάζοντας δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, βάσει του οποίου η Frontex σχεδιάζει την ενίσχυση της παρουσίας της στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «βεβαίως και ισχύει και μου κάνει εντύπωση που αυτό το ζήτημα ανακινήθηκε. Ήδη από τον Σεπτέμβριο είχαμε καλέσει τη Frontex και ο οργανισμός με βάση σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κάνει και σε άλλες χώρες, αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα και τα σύνορα με την Αλβανία για να μειώσει τις δευτερογενείς ροές».

Διαβάστε  Σκοπιανό, χρέος και μετα-Μνημόνιο προσδιορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

[gra[graphiq id=”33PGn0evj0N” title=”Πρόσφυγες στην Ελλάδα, από τη Συρία, ανά μήνα” width=”700" height=”540" url=”https://w.graphiq.com/w/33PGn0evj0N” ]

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι το ζήτημα «δεν έχει να κάνει με τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας» και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τη νόμιμη μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, χωρίς να έχει διάθεση ή πρόθεση να διευκολύνει την παράνομη μετανάστευση.
Έκανε επίσης λόγο για «ψεύδη που λέγονται από χώρες του Βίζεγκραντ και την Αυστρία και τα οποία διαδίδονται από κάποιες πηγές ότι πάνω από 700 άτομα την ημέρα περνούν παράνομα τα σύνορα». «Αυτό έχει σταματήσει», πρόσθεσε.

Διαβάστε  Η Ελλάδα βάζει την πΓΔΜ σε διετές Μνημόνιο

Διαφήμιση