Ενισχύεται η Frontex στην Ελλάδα

Ενισχύεται η Frontex στην Ελλάδα

Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση νέου προσφυγικού κύμματος τίθεται ο μηχανισμός της Frontex και η νέα ακτο-συνοριοφυλακή, καθώς η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, ενώ οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ξύνουν πάτο και ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη συμφωνία για το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης.

Η διαρροή εγγράφου της γερμανικής αστυνομίας στο περιοδικό όμως φαίνεται ότι έχει πολιτικά κίνητρα, ενόψει μάλιστα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ και ενώ η Γερμναία βρίσκεται σε πρώιμη εκλογική περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ενίσχυση της παρουσίας της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.
Σύμφωνα με το Spiegel, η Frontex πρόκειται να ενισχύσει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα. «Η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της Ε.Ε. στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό» αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τη Θεσσαλονίκη.

[graphiq id=”bxYxUP18qjP” title=”Frontex: Το προφίλ” width=”700" height=”748" url=”https://w.graphiq.com/w/bxYxUP18qjP” ]

Διαβάστε  Φρέσκο χρήμα 9,2 δισ. στην Ελλάδα από επενδύσεις του προγράμματος Γιούνκερ

Το Spiegel υποστηρίζει ότι έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές:

– Η πρώτη με την επωνυμία «Operation Focal Point 2017» επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια.
– Η δεύτερη με επωνυμία «Flexible Operational Activities 2017» προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων. Η αποστολή θα κάνει ερωτήσεις στους συλληφθέντες σχετικά με την προέλευσή τους, την πορεία που ακολούθησαν ή τα δίκτυα διακινητών.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Καίγοντας, έρχεται η συναίνεση

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους.

Επισήμως πάντως η Frontex απέφυγε τον σχολιασμό επί του θέματος. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Frontex ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν απλά μετανάστες.
Εκτός από το σενάριο της ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας εξετάζεται και εκείνο του «περιορισμού» των συνοριακών ελέγχων από την τουρκική πλευρά. «Είναι αυτονόητο ότι η είδηση για πιο χαλαρούς ελέγχους θα μεταδιδόταν γρήγορα. Αν κατά συνέπεια αυξάνονταν οι ροές η Ε.Ε. θα δυσκολευόταν πολύ να αποδείξει ποιος φέρει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή», αναφέρει το Spiegel.

Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις

Διαφήμιση