Τουρκία: “Τα Γεράκια του Κουρδιστάν” πίσω από το χτύπημα

Τουρκία: “Τα Γεράκια του Κουρδιστάν” πίσω από το χτύπημα

Τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» φέρονται να έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που στοίχησε τη ζωή τουλάχιστον σε 38 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα 150.

[graphiq id=”5Vp5WTc4ZuJ” title=”Τουρκία: Οι πιο ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις από το 2000" width=”700" height=”590" url=”https://w.graphiq.com/w/5Vp5WTc4ZuJ” ]

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη είναι αποσχιστική και παρακλάδι του PKK και ως εκ τούτου η επίθεση αποδίδεται σε Κούρδους.
Το κίνητρο πίσω από την επίθεση είναι οι εκτεταμένες επιθέσεις τουρκικών δυνάμεων σε Κούρδους τόσο επί τουρκικού εδάφους, όπου το πογκρόμ έχει και πολιτικό χαρακτήρα αλλά και επί συριακού και ιρακινού εδάφους.

Διαβάστε  Άνοιξαν οι κάλπες για 62 εκατ. Τούρκους, εντός και εκτός της χώρας

[graph[graphiq id=”qJwynV2q6F” title=”Τουρκία: Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700" height=”571" url=”https://w.graphiq.com/w/qJwynV2q6F” ]p>Σύμφωνα με τα στοιχεία η οργάνωση δρα από το 2006 και οι αναλυτές ερίζουν για το κατά πόσον βρίσκεται σε αντίθεση με την ηγεσία του PKK ή χρησιμοποιείται από αυτήν για ενέργειες για τις οποίες το κουρδικό αντάρτικο δεν θέλει να αναλάβει απευθείας την ευθύνη, κυρίως για βομβιστικές ενέργειες.
Για την Τουρκία, PKK, ΤΑΚ και Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της βόρειας Συρίας είναι μία και η αυτή οργάνωση, υπό την ηγεσία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές από το 1999.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Στην ανακοίνωσή τους, τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» σημειώνουν ότι δύο μαχητές τους έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση κοντά στο στάδιο της Μπεσίκτας, το Σάββατο.

[graphiq i[graphiq id=”bq4Flot7ySN” title=”Τουρκία: Τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές” width=”700" height=”559" url=”https://w.graphiq.com/w/bq4Flot7ySN” ] πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε την Κυριακή το απόγευμα σύσκεψη υπουργικών στελεχών και ανώτατων στελεχών των μηχανισμών ασφαλείας του τουρκικού κράτους για την εξέταση της κατάστασης, μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στην Κωνσταντινούπολη.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είχε κηρύξει μάχη μέχρι εσχάτων εναντίον της τρομοκρατίας.

Διαβάστε  Σε crisis mode η Τουρκία, κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Στη συνέχεια διατάχθηκαν νέες συλλήψεις Κούρδων Βουλευτών και περιφερειακών στελεχών ως απάντηση στην επίθεση και με την κάλυψη του ηθικού πλεονεκτήματος της τρομοκρατίας.

Διαφήμιση