CIA: Τα Wikileaks συνδέονται με το Κρεμλίνο και έστησαν τις εκλογές

CIA: Τα Wikileaks συνδέονται με το Κρεμλίνο και έστησαν τις εκλογές

Τη ρωσική κυβέρνηση αναγνωρίζει και επισήμως ως πηγή της διαρροής των δεκάδων χιλιάδων emails της Χίλαρι Κλίντον στο Wikileaks έκθεση της CIA, αν και παραδέχεται ότι η σύνδεση είναι… έμμεση. Παράλληλα επισημαίνει ότι εκτός από τους server των Δημοκρατικών, οι hackers πήραν δεδομένα και από τους servers των Ρεπουμπλικανών, τα οποία όμως δεν διέρΡευσαν.

[graphiq id=”92U0eMtVqlv” title=”Δημοσκόπηση: Τι επίπεδο απειλής είναι ο κυβερνοπόλεμος και η κατασκοπεία για τις ΗΠΑ” width=”700" height=”631" url=”https://w.graphiq.com/w/92U0eMtVqlv” ]

Από την έκθεση της CIA προκείπτει το συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές, ενώ εγείρονται ερωτηματικά για τα αρχεία των Ρεπουμπλικανών που έχουν οι Ρώσοι στην κατοχή τους και αν και σε ποιό βαθμό αυτά μπορούν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης προς το νέο πρόεδρο και το κόμμα του.

Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων έχει αναλάβει προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, τότε οι ανησυχίες εντείνονται και τα εν δυνάμει προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

[gra[graphiq id=”20pZrWMMjKR” title=”Παγκόσμια παράπονα για Cybercrime” width=”700" height=”517" url=”https://w.graphiq.com/w/20pZrWMMjKR” ]

Αν και όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το ίδιο έλεγαν αρκετοί και για το ενδεχόμενο ρώσικης παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, ακόμα και για το hacking, υποθέσεις που τώρα είναι αποδεδειγμένη πραγματικότητα.

Διαβάστε  Ολλανδικό δικαστήριο κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, υπέρ Ουκρανίας

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας εντόπισε άτομα που έχουν συνδέσμους με την ρωσική κυβέρνηση και τα οποία χορήγησαν στα WikiLeaks χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκτήθηκαν παράνομα από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με τη Washington Post σε έρευνα της αμερικανικής υπηρεσίας βρέθηκαν άτομα που σχετίζονται με τη ρωσική κυβέρνηση να έχουν χορηγήσει στα WikiLeaks χιλιάδες e-mail σε βάρος της Κλίντον

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τα άτομα ως ανθρώπους γνωστούς στα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.

«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας στην χώρα ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία», ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτή είναι η άποψη κοινής αποδοχής»

συμπλήρωσε.

Διαβάστε  Στρατός, πλοία και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Αρκτική

Σύμφωνα με την Post, ο αξιωματούχος είχε ενημερωθεί για μια παρουσίαση των υπηρεσιών πληροφοριών που έγινε από την CIA σε γερουσιαστές κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα.

Η CIA, στην απόρρητη της αξιολόγηση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρέθεσε ένα ολοένα και μεγαλύτερο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων από πολλαπλές πηγές. Οι υπεύθυνοι της παρουσίασης τόνισαν στους γερουσιαστές πως είναι «απόλυτα σαφές» ότι η εκλογή Τραμπ ήταν ο στόχος της Ρωσίας, τόνισαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα την Ρωσία ότι διεξάγει μια επιχείρηση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον οργανισμών και φορέων του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αυτές οι επιθέσεις θα έχουν συνέπειες. Ρώσοι αξιωματούχοι όμως έχουν αρνηθεί κάθε κατηγορία παρέμβασης τους στις αμερικανικές εκλογές.

[graphiq[graphiq id=”cZL8eXkRswZ” title=”Μεγαλύτερες κλοπές ηλεκτρονικών δεδομένων” width=”700" height=”545" url=”https://w.graphiq.com/w/cZL8eXkRswZ” ]Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν έχει πειστεί ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η ομάδα του Τραμπ, αρμόδια για την μετάβαση της εξουσίας, εξέδωσε ανακοίνωση χθες, κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ανάμειξης ξένων μυστικών υπηρεσιών κατασκοπείας στις αμερικανικές εκλογές», χωρίς όμως να προβεί σε άμεση αναφορά στο θέμα.

Διαβάστε  Η Google "αφήνει χαζό" το Πεντάγωνο

Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν το Κρεμλίνο να δίνει εντολή στα άτομα να μεταβιβάσουν τα mails στα WikiLeaks, τόνισε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Τα πρόσωπα βρίσκονταν «ένα βήμα» μακριά από την ρωσική κυβέρνηση παρά ήσαν κυβερνητικοί υπάλληλοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν η πηγή άντλησης των e-mail, ανέφερε η Post.

Διαφήμιση