Την παραίτησή του και επισήμως υπέβαλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, αφού είχε αποδεχθεί πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας να παραμείνει για λίγο ακόμα, από τη Δευτέρα που έχασε το Δημοψήφισμα.
[graphiq id=”7lxm0f2gBs9″ title=”Ιταλία: Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος” width=”700″ height=”549″ url=”https://w.graphiq.com/w/7lxm0f2gBs9″ ]
Ωστόσο οι κίνδυνοι για την Ιταλία ξετυλίγονται τώρα, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες και είναι αβέβαιο αν ακόμα και μετά τις εκλογές Βουλή και Γερουσία θα μπορέσουν να εγκρίνουν -όπως απαιτείται- τη νέα κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή δίκτυα και δεν διαχεύδεται η ιταλική κυβέρνηση, μόλις συγκροτηθεί, θα υποβάλλει αίτημα στον ESM για ρευστότητα ώστε να διασώσει με bail out και όχι με bail in τη Banca Monte dei Paschi που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής.
Η πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας εντείνει την οικονομική και επενδυτική ανασφάλεια, ενισχύει την εκκροή καταθέσεων και θέτει τις ήδη ευλάλωτες τράπεζες της χώρας σε περιδίνηση.
Το ενδεχόμενο παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας της χώρας είναι ορατό, γεγονός που δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα, ανεβάζει την αβεβαιότητα και το ρίσκο και πλήττει καίρια την ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας.
Οι διαβουλεύσεις του επικεφαλής του ιταλικού κράτους θα αρχίσουν την Πέμπτη το βράδυ και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το απόγευμα.
Πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος Ματαρέλα να ζητήσει από κάποιον υπουργό της απερχόμενης κυβέρνησης ή άλλο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι επόμενες εκλογές, με βάση τη θητεία της Βουλής και της Γερουσίας, είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2018, ωστόσο πολλές πολιτικές δυνάμεις καλούν σε πρόωρη διεξαγωγή τους.
Το εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε το 2015 δίνει στο πρώτο κόμμα ή στον πρώτο συνασπισμό κομμάτων άνετη πλειοψηφία στη Βουλή (κάτω σώμα του ιταλικού κοινοβουλίου). Ωστόσο, μετά την απόρριψη – στο δημοψήφισμα της Κυριακής – της μεταρρύθμισης Ρέντσι η οποία αποδυνάμωνε τη Γερουσία (άνω σώμα του κοινοβουλίου), η τελευταία συνεχίζει να εκλέγεται με σχετικά αναλογικό εκλογικό σύστημα και να διατηρεί ακριβώς ίδιες αρμοδιότητες και «ειδικό βάρος» με τη Βουλή.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη και των δύο σωμάτων, σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές με άλλο εκλογικό σύστημα για τη Βουλή και άλλο για τη Γερουσία, η χώρα κινδυνεύει να περιπέσει σε θεσμικό και πολιτικό αδιέξοδο.