Μεγάλη συμφωνία εξαγοράς του 19,5% της Rosneft που φαίνεται ότι αποτέλεσε το κίνητρο για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Η συμφωνία ισχυροποιεί τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, κάνοντας τις κυρώσεις τη Ευρωπαϊκής Ένωση κατά της Ρωσίας να δείχνουν «ψιλά γράμματα» στη διαπραγματευτική ικανότητα του ρωσικού κολοσσού.
Η Ρωσία θα εισπράξει 11,5 δισ. δολάρια από την κοινοπραξία της Glencore και του Κρατικού Επενδυτικού Fund του Κατάρ για το 19,5% της Rosneft.
Σε μια συμφωνία έκπληξη, οι αγοραστές θα μοιραστούν εξίσου το 19,5% των μετοχών της κρατικής Rosneft PJSC, με δυναμικό άντλησης περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
[graphiq id=”bfJtfeZmN37″ title=”Rosneft” width=”500″ height=”748″ url=”https://w.graphiq.com/w/bfJtfeZmN37″ ]
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: BP και Rosneft φλερτάρουν την Ινδία
Η εξαγορά αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στη Ρωσία μετά την κρίση στη Ουκρανία και σηματοδοτεί την δυναμική επιστροφή του CEO της Glencore, Ivan Glasenberg, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την άντληση μετρητού της εταιρίας του από τους ίδιους τους μετόχους της.
H Rosneft είχε συζητήσει με 30 πιθανούς αγοραστές από Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Μέση Ανατολή, και ο CEO της εταιρίας, εκθείασε το Ρώσο Πρόεδρο στην κρατική τηλεόραση, λέγοντας πως η συμφωνία επετεύχθη αποκλειστικά χάρη στη δική του συμβολή.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Σκάνδαλο με Rosneft, υπό κράτηση ο υπουργός Ανάπτυξης
Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως τη «μεγαλύτερη εξαγορά στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον κόσμο το 2016», η Ρωσία προχωρά στην ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων για να συγκεντρώσει χρήματα καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έπληξαν σημαντικά τα κρατικά έσοδα.
Τα κρατικά έσοδα βέβαια είχαν ενισχυθεί σημαντικά από τον τρόπο που χειρίστηκε επικοινωνιακά η Ρωσία την πιθανότητα συμμετοχής της στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για περιορισμό παραγωγής.
Διαβάστε επίσης: Ο ΟΠΕΚ βοήθησε τη Ρωσία να βγάλει 6 δισ.
Η προπαγάνδα που προηγήθηκε των επίσημων συζητήσεων της 30ης Νοεμβρίου στη Βιέννη, ενίσχυσε τις τιμές, αυξάνοντας τα έσοδα της Ρωσίας κατά $6 δισεκατομμύρια τουλάχιστον.
Η συμφωνία σηματοδοτεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την Glasenberg, η οποία ηγήθηκε της εξαγοράς της Xstrata και της Viterra και αναμόρφωσε και την Glencore.
Όσο αφορά το Κατάρ, η συμφωνία δίνει σαφές πλεονέκτημα στη χώρα του ΟΠΕΚ καθώς εισέρχεται στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα-παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.
Σε μια κίνηση που δεν αποτελούσε και την καλύτερη επιλογή κατά τα λεγόμενα του Ρώσου Προέδρου, η Μόσχα συγκέντρωσε περισσότερα από $5 δισεκατομμύρια με την πώληση του μεριδίου της Bashneft PJSC στη Rosneft τον Οκτώβριο, με την ελπίδα να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να ωθήσει τις τιμές. Ενδιαφέρον είχαν εκφράσει Κίνα και Ινδία, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε κάποια επίσημη προσφορά.
Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράζει ανησυχίες πως η εισροή ξένου νομίσματος που θα προκύψει από τη συμφωνία μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αγορά συναλλάγματος, έχουν ήδη κινητοποιηθεί το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προκειμένου να προχωρήσουν στο σχεδιασμό μέτρων που θα αποκλείσουν τις απότομες διακυμάνσεις.