Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου για μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, ξεκινώντας από τις προσφυγικές ροές και φτάνοντας στο Κυπριακό. Με την Άγκυρα να κρατά όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι προσδοκώντας να μεγιστοποιήσει τα οφέλη. Από την άλλη πλευρά η Γερμανία αναλαμβάνοντας πιο ενεργητικό ρόλο σκληραίνει τη στάση της σε όλα τα επίπεδα ανατρέποντας το status wuo των τουρκικών σχέσεων με την ΕΕ, όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στα επιμέρους ζητήματα.
Διαβάστε επίσης: Πολύ προσεκτική απάντηση της Τουρκίας για τους τρεις αποστάτες
Οι διαστάσεις που προσέλαβε το θέμα της προσωρινής κράτησης της αντιπροέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης λόγω προβλήματος με το διαβατήριο στη Γερμανία είναι ενδεικτική αφενός των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και της προσπάθειας να διευρυνθεί το πεδίο των διαπραγματεύσεων εκτοξεύοντας τη σχέση κόστους-οφέλους αλλά και το συνεπακόλουθο γεωπολιτικό ρίσκο.
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Στάινμάιερ στην Τουρκία
Αν και πολλοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν την ακραία και εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν ως ελληνικό πρόβλημα στο πλαίσιο των πάντα περίπλοκων διμερών σχέσεων, αυτή τη στιγμή η τουρκική διπλωματία γνωρίζει ότι δεν έχει κάτι να περιμένει από την Ελλάδα, πέρα από τη βοήθειά της προς την Ευρώπη. Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι αν χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος τότε η δημιουργία δομής ευρωστρατού, η υιοθέτηση σκληρής δεξιάς και φοβικής ατζέντας από κόμματα του κεντρώου χώρου και προοδευτικά θα κλείσουν για αρκετά ακόμη χρόνοα το παράθυρο ευκαιρίας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της παρεμπόδισης της πρόσβασης στην Ελλάδα 115 μεταναστών, σε δυο περιστατικά, ενώ λίγο χαμηλότερα αναδευκνύει το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, για τους οποίους θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος, εντός 8 ημερών.
Διαβάστε επίσης: Σε πανικό ο Ερντογάν, πετάει χειροβομβίδες
Ακόμα και από την ειδησεογραφια και από τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων η Τουρκία είναι προφανές ότι έχει λάβει το σκληρό μήνυμα που έστειλε η Γερμανία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάιερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα είχε βρεθεί στην Άγκυρα.
Η Τουρκία είχε προσπαθήσει να στείλει το δικό της μήνυμα τότε, όταν δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έλαβε υποδοχή τουρίστα και οι συναντήσεις του έμειναν στις σκιές.
Τώρα, μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητά τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας σε όλα τα μέτωπα και ενώ η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συναυτώ βλέπουν πλέον τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αθήνα ως διέξοδο από διεθνή απομόνωση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αλλάξει τρόπο προσέγγισης αλλά ότι θα περιορίσει τις διεκδικήσεις σε επίπεδα που μπορεί να βρει ανταπόκριση και ουσιαστικό διάλογο, ενώ ήδη κάνει το πρώτο -για τα δικά της δεδομένα- βήμα, τηρώντας τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Αυτό όμως τώρα δεν φαίνεται αρκετό, καθώς δεν αποφασίζει η Αθήνα για το επίπεδο των σχέσεων με την Άγκυρα αλλά η Γερμανία, όπως διαμήνυσε ο Στάινμάιερ και υπενθύμησε το περιστατικό με την αντιπρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου.
Η Γερμανία όμως ζητά τώρα περισσότερα, έχοντας περιορίσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ στη συμφωνία για το προσφυγικό απαιτεί απόλυτη συμμόρφωση προς αυτή για να ανοίξει οποιοδήποτε άλλο θέμα, στρατηγική που απέχει από τη διαπραγματευτική τακτική της Άγκυρας.