Deal 20 δισ. έκαναν Ντράγκι-Σόιμπλε

Η ΕΚΤ ξεκίνησε το tapering για να σώσει τις ιταλικές τράπεζες. Στο τραπέζι μένει ακόμα η ανεξάρτητη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Deal 20 δισ. έκαναν Ντράγκι-Σόιμπλε

Γλυκόξινη γεύση άφησε η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το QE κατά 20 δισ. το μήνα, στα 60 δισ., αλλά να επικηνκύνει την εφαρμογή του μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ εληγη τον Μάρτιο. Αν και η απόφαση του Μάριο Ντράγκι μοιάζει ανακόλουθη με τη ρητοτική του, εν τούτοις φαίνεται ότι κρύβει μια πολύ μεγαλύτερη παρασκηνιακή συμφωνία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι συζητήσεις για μια λύση που θα επέτρεπε τη διάσωση ιταλικών τραπεζών χωρίς να επωμιστούν απώλειες οι μέτοχοι και οι senior bondholders είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, με τα πρώτα σημάδια της αδυναμίας της Monte dei Paschi.

Διαβάστε επίσης: Το μεγάλο κόλπο Σόιμπλε με τα λεφτά του Ντράγκι, για να σώσει Deutsche Bank και Allianz

Η αγωνιώδης προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης να στηρίξει την τράπεζα να ανλτήσει χρηματοδότηση από τις αγορές προσέκρουαν σε εμπρηστικές δηλώσεις είτε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είτε από τον επικεφαλής της Bundebank, Γένς Βάιντμαν.

[graphiq id=”3JyxwYCxWkd” title=”EUR to USD Exchange Rate” width=”600" height=”502" url=”https://w.graphiq.com/w/3JyxwYCxWkd” ]

Τη χαριστική βολή έσωσε το “όχι” στο Δημοψήφισμα και η συνεπακόλουθη πολιτική αβεβαιότητα, την οποία για να καλύψει η ΕΚΤ είχε ξεκινήσει τις αγορές ομολόγων από τον Οκτώβριο ώστε να απορροήσει ικανό μέρος της εν δυνάμει προσφοράς από την αγορά και να διαθέτει επαρκή καλύματα για να κάνει σταθεροποιητικές κινήσεις τις ημέρες της κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Απελπισμένοι με τον Ντράγκι οι Γερμανοί τραπεζίτες

Ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές δεν ήταν βελούδινες καθώς η ΕΚΤ μετατράπηκε από δανειστή τελευταίου καταφυγίου σε πρώτες βοήθειες και πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης αναζωπύρωσης της κρίσης.

Η αλλαγή στρατηγικής σε συνδυασμό με την ανάγκη για προστασία των καταθέσεων, όταν ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, για την εγγύηση καταθέσεων, άφησε την ΕΚΤ ευάλωτη στην κριτική των Γερμανών για υπέρβαση του σκοπού της.

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κόστους εργασίας

Όπως είναι προφανές για να αντιπαρέλθει την κριτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση θεσμών στην Ευρωζώνη ο Μάριο Ντράγκι αναγκάστηκε να βρει modus vivendi με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Άποτέλεσμα ήταν ένας επιτυχημένος συμβιβασμός από αυτούς, στους οποίους όλοι βγαίνουν λίγο… χαμένοι.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ αποφάσισε τον περιορισμό των μηνιαίων αγιρών ομολόγων κατά 20 δισ. από τα 80 στα 60 δισ. ευρώ, με την επιφύλαξη αναθεώρησης αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης: Ντράγκι: Πάμε καλά, επιμένουμε χαλαρά

Το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει η ΕΚΤ είναι ότι η οικονομία ανακάμπτει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και συνεπώς η έναρξη του tapering θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στις αγορές να προσαρμοστούν και να αφομοιώσουν τις αλλαγές.

Η απόφαση της ΕΚΤ να ανεβάσει τα επιτόκια ανυξάνοντας το επιτοκιακό spread με το ευρώ βάρυνε σημαντικά δεδομένου ότι η αβεβαιότητα της εκλογής Τράμπ έχει μετατρέψε σε ναρκοπέδιο τις αγορές.

Στην αιτιολογική της έκθεση η ΕΚΤ επισημαίνει τη σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αξίωσε από τις εθνικές κυβερνήσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο της απόφασης για την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Διαβάστε επίσης: Το χαρτί του “Trump effect” παίζει τώρα ο Ντράγκι

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν τις συνθήκες απασχόλησης, θα αυξήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό και εντέλει, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη θωράκισης της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή θα καταστήσουν την Ένωση πιο ανθεκτική έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων και κινδύνων.

Διαβάστε  Λίγα λεφτά για σύγκλιση και αναβάθμιση του ESM σε EMF προτείνει η Μέρκελ

Διαβάστε επίσης: Ο Ντράγκι κύρηξε πόλεμο στον Σόιμπλε

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι χώρες – μέλη, εφόσον διαθέτουν τη σχετική δυνατότητα, θα πρέπει να καθορίσουν μία πιο φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη, παραμένοντας ωστόσο, ευθυγραμμισμένες με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.» εξήγησε, ενδεικτικά.
Αποφασισμένος και για νέα μέτρα
Αναφερόμενος στις σημερινές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εμφανίστηκε αποφασισμένος – εφόσον καταστεί αναγκαίο – να αυξήσει εκ νέου το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως εξήγησε στη συνέχεια, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τη νομισματική βάση και συμβάλλει στην ισχυροποίηση της ανάκαμψης και στην τόνωση του πληθωρισμού.
«Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά οι προκλήσεις, οικονομικές και γεωπολιτικές, εξακολουθούν να απειλούν την πορεία της Ευρωζώνης» υπογράμμισε παράλληλα, ξεκαθαρίζοντας ότι σήμερα, δεν συζητήθηκε η πιθανότητα τερματισμού (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Γνωστά τα προβλήματα της Ιταλίας
Ερωτηθείς για την Ιταλία, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι «οι κίνδυνοι για τις ιταλικές τράπεζες είναι γνωστοί εδώ και καιρό» και επανέλαβε ότι «έχουμε ήδη συζητήσει τα προβλήματα με τις ιταλικές αρχές και γνωρίζουμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε».

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι προς το παρόν, δεν «βλέπει» κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο για την Ευρωζώνη, λόγω των ιταλικών εξελίξεων, και ανέφερε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προκλήσεις αλλά η κατάσταση στην Ιταλία είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια».
Υποστήριξε επίσης, ότι δεν είναι προκατειλημμένος υπέρ των χωρών του Νότου και διαβεβαίωσε ότι «είμαι εδώ για να προωθήσω τη σταθερότητα των τιμών σ’ όλη την Ευρωζώνη και όχι σε κάποια συγκεκριμένη χώρα».
Άγνωστες οι επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ
Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, έκανε λόγο για «κάτι ριζικά καινούριο» και ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις μία τέτοιας αλλαγής.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, όπως και τα δημοψηφίσματα σε Ιταλία και Βρετανία, έχουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και επομένως είναι δύσκολο να τις αξιολογήσουμε από τώρα» τόνισε, χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αναγνώρισε ότι και στα τρία αυτά γεγονότα, οι αγορές επέδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι πίστευαν πολλοί και «αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει καλή δουλειά τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε επίπεδο κανονισμών».
Εκτιμήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2016, στο 1,7% το 2017, στο 1,6% το 2018 και στο 1,6% το 2019. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2016, 1,6% το 2017 και 1,6% το 2018.

Διαβάστε  Αναιμική η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.