Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση έκδοσης των 8 Τούρκων που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε δυο διαφορετικές αποφάσεις.
[graphiq id=”fVI4CfVhdKB” title=”Το πογκρόμ Ερντπγάν σε αριθμούς” width=”700″ height=”549″ url=”https://w.graphiq.com/w/fVI4CfVhdKB” ]
Χθες για τους πρώτους τρεις το Συμβούλιο Εφετών αποδεχόμενο την εισήγηση του Εισαγγελέα αποφάνθηκε ότι δεν θα εκδοθούν καθώς κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, ενώ είναι πιθανή η παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ, η ισχύ της οποίας έχει ούτως ή άλλως ανασταλεί λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα.
Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, το συμβούλιο εφετών με διαφορετική σύνθεση αποφάσισε την απέλαση 3 άλλων, για τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, μη αποδεχόμενη την πανομοιότυπη πρόταση του εισαγγελέα.
Ωστόσο η απόφαση αυτή την είναι τελεσίδικη και έχει ήδη υποβληθεί έφεση, μέχρι την εκδίκαση της οποίας θα παραμείνουν κρατούμενοι. Έφεση κατά της απόφασης άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών.
Μένει η συζήτηση της υπόθεσης των άλλων δυο που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο στη χώρα και είχαν φτάσει με το ίδιο ελικόπτερο.
Η αρχική αντίδραση της Τουρκίας, μετά την απόφαση για τη μη έκδοση των πρώτων τριών, ήταν αιχμηρή αλλά συγκρατημένη και εκφράστηκε διά στόματος του υπουργού Άμυνας.
Το πάζλ είναι όμως αρκετά πιο σύνθετο καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών από την Αθήνα με αποδέκτη την Άγκυρα και οι οποίες οδήγησαν σε αναδίπλωση την Τουρκία και στα εθνικά θέματα.