Το πράσινο φως έδωσε στον Ιταλικό προϋπολογισμό το Eurogroup, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, λόγω πολιτικής αστάθειας, αντικαθιστώντας τις συστάσεις με παρεναίσεις προς την ιταλική κυβέρνηση ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι στοχεύει στην άρση του βέτο που έχει θέσει η Ρώμη στον προϋπολογισμό των Βρυξελλών, έτσι ώστε να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση, εντός του μήνα.
Στις δηλώσεις ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Ιταλό υπυοργό Οικονομικών, Παντοάν, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω των εξελίξεων και συμφώνησαν ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευτεί επί ειδικών μέτρων.
Αντιστοίχως όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις αδυνατούσαν να δεσμευτούν λόγω πολιτικών ανακατάξεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλούσε και την αντιπολίτευση να δεσμευτεί ώστε να είναι διασφαλισμένο ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, κάτι που δεν τέθηκε ως ζήτημα στην περίπτωση της Ιταλίας.
Στα υπόλοιπα ζητήματα το Eurogroup ενέκρινε τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Μάλτας και Αυστρίας, που – σε γενικές γραμμές – ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες τους Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Στο κοινό ανακοινωθέν της πρωινής Συνόδου του Eurogroup τονίζεται ότι:
«Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία θα πρέπει να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό ισοζύγιο του προϋπολογισμού τους, προκειμένου να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και την αναπτυξιακή τους δυναμική»
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών χαιρέτισαν τα προσχέδια των προϋπολογισμών σε Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα και Αυστρία, τα οποία – σε γενικές γραμμές – ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες τους Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Στον αντίποδα, σε κίνδυνο βρίσκονται οι προϋπολογισμοί οκτώ κρατών – μελών και συγκεκριμένα του Βέλγιου, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Παρά τις συστάσεις, το Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στις παραπάνω χώρες για τα επιπλέον μέτρα που έχουν δεσμευτεί να λάβουν, και ανέφερε ότι θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική τους κατάσταση, τον Μάρτιο του 2017.
Σχετικά με την Κύπρο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των στόχων του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.
Συνολικά, εκτιμάται ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 1,8% το 2016 και 6,3% το 2009. Όσον αφορά το χρέος, αναμένεται να περιοριστεί στο 90,6% του ΑΕΠ έναντι 91,6% το 2016 και 94,6% το 2014.
Σημειώνεται ότι η πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup αφορούσε τα προσχέδια του προϋπολογισμού των κρατών – μελών της Ευρωζώνης – εκτός της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα βοήθειας.
Σε δηλώσεις του, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ επισήμανε ότι η δημοσιονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών κρατών συνεχίζει να βελτιώνεται και εξήρε το γεγονός πως το επόμενο έτος, αναμένεται ανάπτυξη σ’ όλες τις χώρες.
Ερωτηθείς για την Ιταλία, υποστήριξε ότι παρά την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, είναι «δύσκολο» να ζητήσουμε επιπλέον δράσεις, δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής αστάθειας.
«Είναι αδύνατο για την ιταλική κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης» σημείωσε ενδεικτικά.