Πολιτικοί και ΕΚΤ δημιουργούν virtual reality στις αγορές

Με δηλώσεις και αγορές από κρατικά χαρτοφυλάκια και την ΕΚΤ ανακάμπτουν οι αγορές

Πολιτικοί και ΕΚΤ δημιουργούν virtual reality στις αγορές

Να απορροήσουν το αρχικό σοκ του όχι και να σταθεροποιηθούν σε θετικό έδαφος επιτυγχάνουν όπως όλα δείχνουν οι ευρωπαϊκές αγορές και το ευρώ, σε μια μάλλον εικονική πραγματικότητα που δημιουργείται από το μπαράζ πολιτικών και θεσμικών παρεμβάσεων καθώς και λόγω της ανάσχεσης του sell off στα ομόλογα από την ΕΚΤ.

Έτσι παρά την έντονη πολιτική αβεβαιότητα που αναδύεται τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε θετικό έδαφος και ευρώ ανέκαμεψε από τα χαμηλά 21 μηνών έναντι του δολαρίου. Με τη βοήθεια του οίκου αξιολόγησης S&P, της ΕΚΤ και των δηλώσεων Νοβότνι για το ενδεχόμενο να επιτραπεί το bail out των ιταλικών τραπεζών οι αγορές δείχνουν να απορροφούν το αρχικό σοκ του όχι.

Σε θετικό έδαφος βρίσκονται ήδη οι δείκτες στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, ενώ εντυπωσιακή είναι και η αντίδραση του ευρώ από τα χαμηλά 20μήνου σε θετικό έδαφος.

Διαβάστε  Στο ταμπλό ξανά το ομόλογο της Sunlight

Διαβάτε επίσης: Ιταλικό όχι σε μεταρρυμθμίσεις και Ρέντσι

Οι αγορές ωστόσο παραμένουν σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία αποτελεί γεγονός, η λύση για το ελληνικό χρέος φαίνεται να παραπέμπεται για τον Ιανουάριο και η Πορτογαλία φλερτάρει με νέο Μνημόνιο.

Παράλληλα το κλίμα ανασφάλειας επιδεινώνεται από τις αψυχολόγητες πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τράμπ, την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη και το Brexit.
Το μείζον θέμα που απασχολεί άπαντες είναι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία σταθεροποίησης του Νότου (Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας) ώστε να αποφευχθεί αλληλοεπικάλυψη με τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα αγορών: Ντράγκι ή τσουνάμι

Παρά την κοινή πεποίθηση για λύσεις που αντέχουν στον χρόνο και δεν θα επιβαρύνουν προεκλογικά το κλίμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται την πολιτική αποσταθεροποίηση της Ιταλίας και την διακηρυγμένη πρόθεση του Φρανσουά Ολάντ να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία, ώστε να αλλάξει την ατζέντα και κατεβάσει τις προσδοκίες για την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά το κλίμα φαίνεται να εξισορροπούν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι ο οποίος επανάφερε το θέμα του bail out ιταλικών τραπεζών δηλώνοντας:
«Η Ιταλία ενδεχομένως να χρειαστεί να δαπανήσει δημόσιο χρήμα προκειμένου να διασώσει ορισμένες τράπεζες»
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα είναι απαραίτητο για ένα κράτος να αγοράσει μετοχές τραπεζών»
έσπευσε να σημειώσει, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι στιγμής, στην Ιταλία, δεν έχει υπάρξει σημαντική κρατική βοήθεια ή εξαγορά τραπεζών από το δημόσιο.

Διαβάστε  Έκρηξη ρίσκου στον ευρωπαϊκό νότο παγιδεύει την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, συναντάται στη Monte dei Paschi di Siena,η οποία έως το τέλος του έτους, οφείλει να βρει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

Θετικά φαίνεται ότι συμβάλει και η S&P καθώς αποσυσχέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επηρεάζει άμεσα την αξιολόγηση της Ιταλίας, διαβεβαιώνει ο οίκος Standard & Poor’s, προσθέτοντας ότι παρά την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας, δεν αναμένονται επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης παρέχει στα ιταλικά κρατικά ομόλογα την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» με «σταθερό» outlook (προοπτικές).

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κόστος ασφάλισης έναντι μίας ενδεχόμενης χρεοκοπίας (CDS) αυξήθηκε σήμερα το πρωί κατά 10 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο.

Διαφήμιση