Πάμε σε μετωπική με Άγκυρα: Δεν εκδίδουμε τους στρατιωτικούς

Μερικές μόλις ώρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο

Πάμε σε μετωπική με Άγκυρα: Δεν εκδίδουμε τους στρατιωτικούς

Στροφή 180 μοιρών απέναντι στην Άγκυρα πραγματοποιεί η ΑΘήνα σκληραίνοντας τη στάση της, μια μόλις μέρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, καθώς το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε τη μη-έκδοση των 3 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στη χώρα με ελικότπερο την επομένη του πραξικοήματος.

[graphiq id=”1XXnZHjFeM5" title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700" height=”549" url=”https://w.graphiq.com/w/1XXnZHjFeM5" ]

Αν και η Αθήνα είχε αρχίσει αρχικά να διαφανεί ότι θα συνεργαστεί με τον Ταγίπ Ερντογάν για την έκδοσή τους, εν τούτοις το αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε να μην τους εκδώσει. Παράλληλα αύριο αναμένεται η απόφαση για τους υπόλοιπους πέντε. Σύντομα θα υπάρξει αντίδραση και από την Άγκυρα.

Διαβάστε  Η Τουρκία απελαύνει τον πρέσβη του Ισραήλ

Σε αυτό το πλαίσιο ως τροχιοδεικτικές θα μπρούσαν να χαρακτηριστούν οι αερομαχίες που σημειώθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο μετά από διαρκείς παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Ιδιαίτερο πολιτικό και διπλωματικό βάρος έχει και η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα προς την Τουρκία τόσο για τις προκλητικές δηλώσεις για τη συνθήκη της Λωζάνης, όσο και για την εν γένει συμπεριφορά της στις διμερείς σχέσεις.

Διαβάστε  Πειθαρχικό κατά εισαγγελέα ζήτησε ο Κοντονής για αναρτήσεις κατά Τσίπρα-Παυλόπουλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι θα παράσχει άσυλο σε όλους τους διωκώμενους από το καθεστώς Ερντογάν.

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι τρεις από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, αποφάσισε τo Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Για τους υπόλοποιπους 5 το συμβούλιο αναμένεται να αποφανθεί αύριο.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε τη μη-έκδοση των 3 αξιωματικών, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως η οποία επιχειρηματολόγησε κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία κρίνοντας ότι αν εκδοθούν, υπάρχει κίνδυνος για την ζωή τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός ήδη μέλη των οικογενειών τους υφίστανται πιέσεις και διώξεις, ενώ επισήμανε πως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη συζήτηση για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω ελλείματος δημοκρατίας.

Διαβάστε  Γιατί η Τουρκία αντιδρά στον αγωγό EastMed