Μήνυμα αγορών: Ντράγκι ή τσουνάμι

Ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης. Κρίσιμα τα πρώτα 24ωρα και οι κινήσεις της ΕΚΤ

Μήνυμα αγορών: Ντράγκι ή τσουνάμι

Αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές και συνεπώς ενίσχυση του δείκτη φόβου VIX από το ωστικό κύμα της ιταλικής έκρηξης του «όχι» που οδηγεί σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

[graphiq id=”36EwA3ujA2N” title=”USD to EUR Exchange Rate – 90 Days” width=”700" height=”521" url=”https://w.graphiq.com/w/36EwA3ujA2N” ]

Οι αγορές στέλνουν προειδοποίηση για «τσουνάμι» με το ευρώ σε ελεύθερη πτώση, τα futures των μετοχών να σε discount και τα γερμανικά ομόλογα σε άνοδο.

Διαβάστε επίσης: Φόβοι για ευρω-ντόμινο μετά το “όχι”

Διαβάστε  Πανικός στις αγορές από φήμες για ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας

Άπαντες τελούν αν αναμονή της πυροσβεστικής παρέμβασης της ΕΚΤ, την οποία έχει προαναγγείλει ο Μάριο Ντράγκι.

Αν και η η Ιταλία έχει μακρά παράδοση διαχείρισης της πολιτικής αστάθειας, οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 21 μηνών απέναντι στο δολάριο, ενώ εντός της ζώνης η ρευστότητα κατευθύνεται ξανά στα γερμανικά ομόλογα.

[gra[graphiq id=”dpptcfD19oF” title=”Gold Futures (COMEX:GC) – 90 Days” width=”700" height=”540" url=”https://w.graphiq.com/w/dpptcfD19oF” ]

Πτωτικό άνοιγμα δείχνουν τα futures στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανοδικά γύρισαν πριν από λίγο τα futures του Dow Jones και του S&P 500.
Πτωτικά κινείται ο χρυσός, λόγω της ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας.

Διαβάστε  Ο Ντράγκι προανήγγειλε το θάνατο το QE τον Δεκέμβριο

Διαβάστε επίσης: Ιταλικό “όχι” σε μεταρρυθμίσεις-Ρέντσι

euro

Σε κάθε περίπτωση αυτές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών, με τους αναλυτές να αναμένουν έντονες διακυμάνσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και να διαφανείς ο αντίκτυπος σε Πορτογαλία και Ελλάδα.
Το σκηνικό καθίσταται πλέον πιο σύνθετο και η ορατότητα περιορίζεται. Η τράπουλα φαίνεται να ξαναμοιράζεται με τη Γερμανία να αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει σταθεροποιητικά αν η Άνγκελα Μέρκελ επιβάλλει την πολιτική της κυριαρχία επί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε  Ιταλία: Διαγραφή χρέους 250 δισ. και τερματισμό κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην κυβερνητική συμφωνία Λέγκας-Πέντε Αστέρων