Οι ΗΠΑ θα κερδίσουν από την απόφαση του ΟΠΕΚ

Έκρηξη όγκων, τζίρου και.... flash trades στις αγορές σκιαγραφούν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο τοπίο καθώς τα μεγάλα ανοίγματα και οι πολλοί παίχτες ενισχύουν τη μεταβλητότητα και τις πιθανότητες βραχύβιας ανόδου

Οι ΗΠΑ θα κερδίσουν από την απόφαση του ΟΠΕΚ

Παραπλεύρως κερδισμένες φαίνεται πως θα είναι οι ΗΠΑ, από τη συμφωνία περιορισμού προσφοράς του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Ο Μαραθώνιος της προπαγάνδας και της επικοινωνιακής πολιτικής που τρέλαναν την αγορά πετρελαίου την περίοδο που προηγήθηκε της συνάντησης στη Βιέννη, και η συσσώρευση που προκάλεσε στην αγορά, εκτονώνονται πλέον δημιουργώντας τάσεις ενίσχυσης προς κάθε κατεύθυνση.

Σε «νέα διάσταση» φαίνεται να εισέρχεται η αγορά, όσο αφορά τη διαπραγμάτευση των options του WTI. Χαρακτηριστικό του έντονου τζογαρίσματος επί της απόφασης ήτα η στιγμιαία εκτόξευση του όγκου συναλλαγών κατά 10 εκατ. τα δευτερόλεπτα που προηγήθηκαν της διαρροής της απόφασης από τα ειδησεογραφικά δίκτυα, όταν δηλαδή παράγοντες του καρτέλ άρχισαν να την κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βιέννης.

options_tranding_surges

Το spread της τιμής ανάμεσα στο Brent και το WTI, κατέγραψε την Πέμπτη το μεγαλύτερο εύρος του από το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ είχε περιορισθεί σημαντικά το περασμένο έτος, όταν οι ΗΠΑ είχαν άρει τους περιορισμούς τους σχετικά με τις εξαγωγές αργού. Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ όμως φαίνεται ότι επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά περισσότερο από τους χειρισμούς των ΗΠΑ.

Διαβάστε  Ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Και καθώς το φθηνότερο πετρέλαιο συγκεντρώνει υψηλότερη φυσική ζήτηση, όσο αυξάνεται το spread τόσο υψηλότερες αναμένονται οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ.

Η συνολική ενίσχυση τιμών και παραγώγων αποδεικνύει την απεγνωσμένη ανάγκη της πετρελαϊκής αγοράς όχι μόνο για περιορισμό της υπερπροσφοράς αλλά και ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Ξέφρενο ράλι στο σύνολο των πετρελαϊκών χρηματοοικονομικών προϊόντων, ακολούθησε τη συσσώρευση της αγοράς, μετά την πρώτη περικοπή εδώ και οκτώ χρόνια που συμφώνησε ο ΟΠΕΚ στη Βιέννη την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Συμφωνία-έκπληξη απογειώνει το πετρέλαιο

Η τεράστια αλλαγή στα futures εκπλήρωσης έως και το 2019, υποδηλώνει πως η αγορά αρχίζει να αποκτά ανησυχίες για τη συρρίκνωση της προσφοράς.

Διαβάστε  Συνάντηση με τον Πούτιν ετοιμάζει ο Τραμπ

Η ενίσχυση στο χάσμα του WTI ανάμεσα στα συμβόλαια εκπλήρωση Δεκεμβρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2018 υποδεικνύει ακριβώς το ίδιο.

Και οι προσδοκίες πως ο ΟΠΕΚ θα δημιουργήσει μια πιο σφικτή αγορά το 2018, ταυτόχρονα με τις εκτιμήσεις για hedging το 2018, συνηγορούν στο ότι ο ΟΠΕΚ έσωσε από ότι φαίνεται την άντληση στις ΗΠΑ.

wti_sees_hedging

Αντίστοιχα, οι προβλέψεις για το option skew δείχνουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς. Το option skew, μετρά τη διαφορά ζήτησης option για προστασία ενάντια στην πτώση της τιμή συγκριτικά με εκείνα που εξασφαλίζουν από αυξήσεις.

Το skew μετακινήθηκε από το υψηλότερο σημείο του από τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο από τον Ιούνιο, μέσα σε μόλις 24 ώρες πριν το κλείσιμο της Τετάρτης. Η μεταβλητότητα παρέμεινε υψηλή κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του ΟΠΕΚ, αλλά τώρα αναμένεται να υποχωρήσει πολύ, σύμφωνα με τον Jesper Dannesboe, στρατηγικό αναλυτή της Societe Generale.

Διαβάστε  Η Ιταλία στο μάτι των αγορών, η Ευρώπη κλυδωνίζεται

option_swing

Τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, υποδέχθηκαν «μετά βαΐων και κλάδων» τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Οι συνολικοί όγκοι των συναλλαγών στο ICE Futures του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αυξήθηκαν περισσότερο από 2 εκατομμύρια συμβόλαια, που ισοδυναμούν με 2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

[graphiq id=”6osR4fLwFVz” title=”Crude Oil Futures (NYMEX:CL)” width=”700" height=”521" url=”https://w.graphiq.com/w/6osR4fLwFVz” ]

Η συνολική ποσότητα του μαύρου χρυσού που διαπραγματεύτηκε στα δύο αυτά χρηματιστήρια αντιστοιχεί σε περίπου 45 ημέρες της παγκόσμιας προσφοράς.

frenzied_futures