Ενδοκυβερνητικό ρήγμα στη Βρετανία αποκαλύπτεται από την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, να αποδεχθεί τη νέα πρόταση της πρωθυπουργού να πληρώσει “διόδια” για να διατηρήσει πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.
Σε συνέχεια των προθέσεων του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμμοντ, που και οι δύο σημείωσαν πως η ενίσχυση του budget της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίζει να πραγματοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των εμπορικών δεσμών και μετά την έξοδο, ο Τζόνσον σε μια σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων την Κυριακή ξεκαθάρισε τη διαφωνία του.
Ανέφερε πως η έξοδος είναι η ευκαιρία της Βρετανίας να ανακτήσει το έλεγχο των χρημάτων, του εμπορίου, του νόμου και της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφώνησε στη διατήρηση ενός μικρού μέρους πληρωμών που θα ενισχύσουν την ανταλλαγή φοιτητών.
[graphiq id=”4NrSN6rRQZ7″ title=”Ηνωμένο Βασίλειο: Μετανάστευση ανά αιτία” width=”700″ height=”553″ url=”https://w.graphiq.com/w/4NrSN6rRQZ7″ ]
Με τέσσερις μήνες να απομένουν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της εξόδου, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα και παλεύει να διαμορφώσει μια στρατηγική, δεχόμενη πιέσεις από δύο πλευρές.
Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα η συζήτηση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον εάν θα γίνει δεκτή η αίτηση της Μέι, οι διαπραγματεύσεις του Brexit να ξεκινήσουν υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου και όχι το δικό της.
Διαβάστε επίσης: Με πολιτική τρίπλα προσπαθεί να περάσει από τη Βουλή το Brexit η Μέι
Με τις πιέσεις να προέρχονται από διάφορους τομείς, η κυβέρνηση κινείται προς ένα «γκρι Brexit», αφήνοντας την ενιαία αγορά πριν κινηθεί προς τον Καναδά και ταυτόχρονα να πατάξει τη μετανάστευση, επιτρέποντας την ως σε μετανάστες με υψηλές ικανότητες σε κάποιους τομείς.
Τα στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών ανησυχούν πως ο τρόπος που θα χειριστεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απογοητεύσει τους μη ένθερμους υποστηρικτές του Brexit, και θα οδηγήσει σε απώλεια πολιτικής δύναμης και ήττα στις εκλογές του 2020.
Με αρκετούς από τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του Brexit και να αποζητούν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωση, ο Τζόνσον έσπευσε να κατευνάσει τις εντάσεις λέγοντας πως τον Ηνωμένο Βασίλειο, χαίρει εκτίμησης στην Ευρώπη και παρόλο που οι διαπραγματεύσεις μπορεί να φαίνονται αρκετά δύσκολες κατά στιγμές θα τεθούν οι βάσεις για ένα νέο είδος συνεργασίας ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία από το οποίο και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν.