Αυστρία: Η ακροδεξιά στον πάγκο, νίκησε ο Σοσιαλδημοκράτης Βαν ντερ Μπέλεν

Αυστρία: Η ακροδεξιά στον πάγκο, νίκησε ο Σοσιαλδημοκράτης Βαν ντερ Μπέλεν

Μια πολιτική κρίση στην Αυστρία που θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρώπη απεφεύχθη καθώς οι Αυστριακοί ψήφισαν ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, σε μια κίνηση που αναμέμνεται να βελτιώσει τις σχέσεις τουκλάμπ Βίζεγκραντ με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υποστηριζόμενος από τους πρασίνους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας, μετά και από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με τον ακροδεξιό Χόφερ.

[graphiq id=”4QM9f4zFadL” title=”Αυστρία: Συμμετοχή ψηφοφόρων στις εκλογές” width=”700" height=”550" url=”https://w.graphiq.com/w/4QM9f4zFadL” ]

Με το 69% των ψήφων καταμετρημένο ο Βαν ντερ Μπέλεν επικρατεί με 53,3% έναντι 46,7% του ακροδεξιού αντιπάλου του, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε νικήσει μόλις με 50,35% έναντι 49,65%.

Διαβάστε  Ιταλία: Η Δεξιά επικρατεί στις δημοτικές εκλογές, Πέντε Αστέρια και Αριστερά χάνουν

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι επιστολικές ψήφοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στις 22 Μαίου, καθώς ο ίδιος συγκέντρωσε κατά 174.535 περισσότερες από τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που τελικά του εξασφάλισε ένα προβάδισμα κατά 30.863 ψήφους, οι οποίες και τον ανέδειξαν σε νικητή του δευτέρου γύρου.

Η επανάληψη της διαδικασίας ήταν αποτέλεσμα προσφυγής του Χόφερ στο Συνταγματικό Δικαστήριο από τον Χόφερ, ο οποίος είχε χάσει με μικρή διαφορά.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας διέψευσε σενάρια εκλογών και προληπτικής γραμμής

Ο εκπρόσωπος της καμπάνιας του αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα exit poll, δήλωσε πως ο Χόφερ αποδέχεται την ήττα του.

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ, στη δημόσια τηλεόραση.

Ο 45χρονος υποψήφιος του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων σε ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε «βαθύτατα θλιμμένος» και έδωσε συγχαρητήρια στον 72χρονο αντίπαλό του για τη νίκη.

«Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Με στηρίξατε σημαντικά και είμαι απίστευτα θλιμμένος που δεν λειτούργησε. Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του και παρακαλώ όλοι οι Αυστριακοί να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν από κοινού. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, δεν έχει σημασία τι αποφασίσαμε στην κάλπη. Ζήτω η Αυστρία. Ο δικός σας Νόρμπερτ Χόφερ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook.

Διαβάστε  Έφοδος σε γραφείο και δωμάτιο του δικηγόρου του Τραμπ

Διαφήμιση