Συντονισμένη επίθεση από hackers δέχθηκε η Σαουδική Αραβία που διέλυσε κυριολεκτικά τις υποδομές του φορέα διαχείρισης αεροδρομίων και φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι ειδικοί βασιζόμενοι στις πρώτες ενδείξεις υποστηρίζουν ότι από την επίθεση επλήγησαν πέντε στόχοι, οι υπολογιστές των οποίων εκκαθαρίστηκαν πλήρως με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων.
[graphiq id=”lr9llb796Hr” title=”Μεγαλύτερες επιθέσεις υποκλοπής δεδομένων” width=”700″ height=”545″ url=”https://w.graphiq.com/w/lr9llb796Hr” ]
Οι ειδικοί δείχνουν το Ιράν ως ενορχηστρωτή της επίθεσης καθώς το λογισμικό που είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από ομάδα hackers που είχε επιτεθεί για λογαριασμό του Ιράν στην κρατική εταιρία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η παντελής έλλειψη ασφαλείας στους στόχους που χτυπήθηκαν καθώς και σφοδρότητα της επίθεσης, η οποία δεν αρκέστηκε στην υπεξαίρεση δεδομένων αλλά διέγραψε όλα τα αρχεία –ακόμα και τα λειτουργικά συστήματα- από τους υπολογιστές.
[graphiq id=”4X8D9Fi1oxf” title=”Το top10 σημείων υψηλότερης κίνησης hackers” width=”700″ height=”559″ url=”https://w.graphiq.com/w/4X8D9Fi1oxf” ]
Υπ αυτό το πρίσμα αναλυτές και διπλωμάτες κάνουν λόγο για ξεκάθαρο και ηχηρό πολιτικό μήνυμα, σενάριο το οποίο ενισχύεται από το χρονισμό της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε προ δυο εβδομάδων και ενώ οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ διαπραγματεύονταν μείωση της παραγωγής. Αν σε αυτό προστεθεί και η ανασφάλεια που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τράμπ για υπαναχώρηση από τη συμφωνία με το Ιράν, τότε υπήρχαν κίνητρα και στόχοι για το χτύπημα.
Οι μυστικές υπηρεσίες δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο προσπάθειας αντιμετάθεσης της ευθύνης για την επίθεση, ιδιαίτερα κοινή πρακτική για τέτοια χτυπήματα, ωστόσο η βιαιότητα του πλήγματος αποδυναμώνει αυτό το σενάριο.