Ηρωική έξοδος Ολάντ: Δε θα είναι υποψήφιος για την προεδρία

Ηρωική έξοδος Ολάντ: Δε θα είναι υποψήφιος για την προεδρία

Προσπάθεια να μείνει ζωντανός πολιτικά βγάζοντας τους Σοσιαλιστές από το αδιέξοδο και αποφεύγοντας ενδεχόμενη συντριπτική ήττα από τη Δεξιά καταβάλλει ο Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2017.

Το γεγονός πως ο κ. Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είναι χαμηλή, δεν θα διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, αφήνει ανοιχτή την πόρτα στα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν την προεδρία της Γαλλίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την προεδρία.

Διαβάστε  Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Ένας νεκρός, Ρώσος ο δράστης

[graphiq id=”1wyh7ZR6gK1" title=”Η αποτίμηση του Φρασνουά Ολάντ από τα media” width=”700" height=”1000" url=”https://w.graphiq.com/w/1wyh7ZR6gK1" ]

Ο 62 ετών Ολάντ, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2012 κερδίζοντας τον Νικολά Σαρκοζί, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία μετά το 1958, με μοναδική εξαίρεση τον Ζορζ Πομπιντού, που απεβίωσε ενώ ασκούσε την προεδρία, τη 2η Απριλίου 1974.

Διαβάστε  Γαλλία: Απετράπη επίθεση με τοξικό αέριο ή εκρηκτικά

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες κρίσεις στον πολιτικό του χώρο, η σοβαρότερη από τις οποίες εκδηλώθηκε στις αρχές του 2016, εξαιτίας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η θητεία του κ. Ολάντ σημαδεύτηκε επίσης από πολλές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό αλλά και τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία.

Διαβάστε  Νέο δημοσίευμα της Handelsblatt, αποκαλύπτει συμφωνία για το ελληνικό χρέος